De knotsgekke bigband Flat Earth Society valt al twintig jaar op als een blikvanger binnen de jazz uit België. Hoogste tijd voor het herpakken van een van hun meest geslaagde projecten. Dat is dus de inmiddels 100-jarige film De Oesterprinses van Ernst Lubitsch. Zet je schrap voor een turbulente, verrassende rit. Deze stomme film zal dan ook te zien zijn tijdens hun concert. En daarom geeft Flat Earth Society dit concert bij de film De Oesterprinses op vrijdag de 22e niet in Paradox, maar in De Nieuwe Vorst.
De unieke vijftienkoppige band uit België geeft al sinds 2006 regelmatig concerten. Daarbij voorzien ze al met al films live van muziek. Speciaal voor deze gelegenheid vertoont De Nieuwe Vorst een nieuw in ere herstelde versie van De Oesterprinses, met beeld in de hoogste kwaliteit. Maar eerst laten ze de korte film SS Belgenland zien. Voor beide films heeft de leider van de band Peter Vermeersch de muziek geschreven.
Flat Earth Society wekt het verhaal van De Oesterprinses echt tot leven
De Oesterprinses draait om oestermagnaat Quaker. Hij is zo rijk dat hij zelfs een butler heeft om zijn sigaar vast te houden terwijl hij rookt. Het enige waar koning Quaker nog mee te imponeren is, is een man om met zijn dochter te trouwen. Maar met minder dan een echte prins neemt hij geen genoegen.
De film markeert een ommekeer in het werk van Lubitsch. Want hij liet de slapstick achter zich en richtte zich op een verfijnde vorm van satire. Het doelwit van zijn humor is hier de bourgeoisie in Amerika. Hij vertelt met wrange humor het verhaal van hun grenzeloze rijkdom in de jaren twintig. Maar ook van de snobistische houding van de verarmde aristocratie in Europa.
SS Belgenland
In de zomer van 2015 benaderde een opkoper uit Amerika het Red Star Line Museum in Antwerpen. Want die had op een boedelverkoop zestien 16mm films gevonden van een cruise rond de wereld, gemaakt met het schip S.S. Belgenland. Die was in de winter van 1927 – 1928. Onderzoek wees toen uit dat het ging om een van de eerste homemovies. De filmer was ene William Olsen, een 53-jarige man uit Chicago. En die filmer zat er wel warmpjes bij. Hij maakte dan ook met zijn vrouw Emma en hun dochters Mabel en Hortense een reis rond de wereld. Van New York tot Shanghai, en van de Stille Oceaan tot Egypte. Overal had hij zijn camera in aanslag. Hij werd zo toch een van de eerste toeristen die een reis rond de wereld vastlegde op film.