Het Moment groeit door: Nederlandstalige hiphop krijgt eigen podium in Tilburg

Foto: Manoek Lambregts

Geen internationale sterren, geen pophits—alleen keiharde Nederlandstalige hiphop. Festival Het Moment groeit uit tot dé thuishaven van het genre, en zondag wordt de laatste act bekendgemaakt. Het festival staat op het punt zijn line-up compleet te maken, maar achter de schermen werken ze hard om het hoofd boven water te houden. Zonder vroege ticketverkoop dreigen festivals als deze te verdwijnen, waarschuwt organisator Dirk Stolk.

Dirk Stolk (33) is het manusje-van-alles achter het evenement. Hij is directeur, programmeur en marketeer. Hij besteedt momenteel, de laatste maanden voor het festival, meer dan fulltime aan Het Moment.  “Maar ik zeg altijd, het maakt niet uit hoeveel je eraan doet, want het is leuk. Je ziet het festival gewoon steeds beter worden, met ieder uur dat je erin stopt.”

Nieuwe plattegrond

Zo is het momenteel nog hard werken aan de plattegrond van het festival. In de Spoorzone wordt flink verbouwd, waardoor het team achter Het Moment niet de blauwdruk van vorig jaar kan gebruiken. “Een bezoeker die vorig jaar is geweest, gaat dit jaar misschien wel weer een heel ander festival ervaren.” De podia en barren krijgen allemaal een nieuwe plek.

Iets anders waar de organisatie tegenaan loopt, is dat bezoekers pas laat een kaartje kopen. Stolk vertelt dat het geld al vroeg binnen moet zijn. “De artiesten moeten betaald worden, de productie en het barpersoneel ook. We moeten inschatten hoeveel beveiliging we moeten inhuren. Dat scheelt met 3000 of 4000 bezoekers.” Het Moment is niet het enige festival dat hier mee worstelt. Ook Roadburn kwam voor een verrassing te staan wat betreft de ticketverkoop.

‘Zo gaan er heel veel festivals verdwijnen’

“Als iedereen laat tickets blijft kopen de komende jaren, dan gaan er heel veel festivals verdwijnen”, meldt Stolk. “Het is niet zo dat wij op vakantie naar Bali willen. We draaien zelfs verlies”, stelt hij. “We stoppen er geld uit eigen portemonnee in omdat we het zo vet vinden dat dit bestaat.” Het festival heeft subsidies bij de gemeente aangevraagd, maar deze zijn allemaal afgewezen.

Als festivalorganisator moet je dus flexibel zijn, maar niet alleen voor moeilijke zaken. Vorig jaar kreeg Stolk rond middernacht een telefoontje van Ronnie Flex’ beveiliging: “We staan op het parkeerterrein, hoe komen we binnen?” Op eigen houtje was de rapper naar Tilburg afgereisd. Als verrassing deed hij mee met de set van rapformatie Zwart Licht. Hij heeft toen al een beetje kunnen proeven van het festival. Ik denk dat dat zo goed is bevallen dat hij vrij snel ‘ja’ zei op het idee als headliner.”

Geen billenschudders

Dit jaar staat Ronnie Flex als Nori op de festivalposter. “Dit is eigenlijk zijn trapalias. Hiermee gaat hij echt vlammen,” vertelt Stolk. “Verwacht dus niet de pophits en de billenschudders.” Net zoals dat deze rapper spontaan in de Spoorzone verscheen, waren er nog zo’n 25 andere artiesten die dat vorig jaar ook deden. “Ik verwacht dit jaar ook een paar van zulke acties.”

Internationale acts

Ondanks de onzekerheden heeft de organisatie van het festival het wel over uitbreiden. “Daar praten we heel veel over”, vertelt Stolk. De lengte van het festival, een dag, vindt de directeur prima, maar qua acts ziet hij nog mogelijkheden. “We hebben altijd gezegd dat we het niet uitsluiten om internationale acts te boeken en dat geldt nog steeds. Ik kan me heel goed voorstellen dat we die er volgend jaar bij gaan doen.” Het blijft dan niet bij één internationale naam, die is dan een vreemde eend in de bijt. “Dan zouden het er meteen drie of vier moeten zijn. Of dat we een podium maken met enkel met Engelstalige acts.”

Manoek Lambregts