Het Zuidelijk Toneel (HZT) staat stil bij Ketikoti met het jongerenproject Fort Boekoe

Het Zuidelijk Toneel zet dit jaar theaterproject Fort Boekoe rondom Ketikoti, de feestdag ter viering van de afschaffing van slavernij, op poten.

TILBURG – Het project Fort Boekoe staat in het teken van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, elk jaar op 1 juli. Dat is dan ook de reden waarom publiek de kans heeft om eind juni bij Het Zuidelijk Toneel (HZT) langs te komen voor het afhalen van een ketikotimaaltijd uit de Creools-Surinaamse én de Antilliaanse keuken. Met zo’n theatrale maaltijdbox beleeft iedereen de herdenkingsmaaltijd dan op zijn of haar gemak thuis, maar toch ook als het ware met z’n allen samen. Vandaar dat in die box – naast materiaal – verhalen, filmpjes en instructies zitten.

Ketikoti

Op 1 juli 1863 schafte ons land de slavernij af, met name in twee van onze koloniën van toen: Suriname en de Nederlandse Antillen. Zo kwam daar op dat moment in de eerste plaats een eind aan een periode van ruim 200 jaar slavernij. De feestdag ter viering van die afschaffing, waar ook HZT nu bij stil gaat staan, heet Ketikoti. Deze naam stamt uit het Sranantongo, dat is een taal die wordt gesproken in Suriname, en betekent dan Ketenen Gebroken.

Foto: Lalesh Aldarwish / pexels.com

De omvang van deze historie is groots. En de aandacht hiervoor, net als die voor het lokaal en nationaal herdenken hiervan, neemt toe. Op 1 juli 2018 vond, in het Vrijheidspark hier in de stad, de eerste officiële Ketikotiherdenking van onze regio plaats. Dit was tegelijk met de Nationale Herdenking in het Amsterdamse Oosterpark die zich daar sinds 1 juli 2000 elk jaar voltrekt, ook vaak bezocht door nazaten en door mensen die om een andere reden geïnteresseerd zijn. Het Zuidelijk Toneel zet dit jaar ook een theaterproject rondom Ketikoti op touw. Dit doet zij nu voor het eerst, en samen met Stichting Comité 30 juni / 1 juli Tilburg en Surinaams Koor Pramisi.

Jongeren verdiepen zich in koloniaal verleden en trans-Atlantische slavernij

Onder leiding van Rozemarijn Romeijn, Erwin Boschmans en Onias Landveld verdiepen 15 jongeren zich in de koloniale historie van ons land. Ze zamelen daarom verhalen in, schrijven die op, en spreken ze uit. Maar ze leggen ze ook vast in beweging. Al met al verhalen over verzet, onderdrukking en strijd. Over vriend en vijand. Over toen en nu.

Fort Boekoe

Het project kreeg de titel ‘Fort Boekoe’, en is zo dus vernoemd naar een – nooit blootgelegde – versterkte nederzetting. Daarvandaan kwam meer dan twee eeuwen geleden fel verzet tegen het Nederlandse bewind.

HZT nodigt dan ook iedereen uit om op 27 of 28 juni deel te nemen aan deze theatrale herdenking in de aanloop naar Ketikoti. Daar staan we in stil bij het verleden, kijken we vooruit naar de toekomst en vieren we samen vrijheid, gelijkheid en verbondenheid. Meer is te vinden op de site van HZT.

Kees-Luc Simons