In Theater Na de Dam 2022 brengen jongeren het verleden weer tot leven

Op 4 mei zijn er tijdens Theater Na de Dam ook dit jaar weer in het hele land gratis voorstellingen te zien. In Tilburg bij De Nieuwe Vorst.
Foto: Theater Na de Dam

Net als vorig jaar zijn er tijdens de 13e editie van Theater Na de Dam weer in het hele land voorstellingen van jongeren te zien. Maar in tegenstelling tot de afgelopen twee jaar zijn de meeste weer live bij te wonen in de theaters. Ook dit jaar doet Het Zuidelijk Toneel mee aan Theater Na de Dam. Vandaar dat er op 4 mei ’s avonds een voorstelling van het gezelschap gaat plaatsvinden in de tuin van De Nieuwe Vorst en het is helemaal gratis.

Vijf jongeren uit Tilburg verdiepten zich in de geschiedenis van de herdenking en de verhalen van Tilburgers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dat deed het vijftal onder leiding van theatermakers Isabel Schoonbeek en Lotte van Oudheusden. Deze geschiedenis en verhalen van de jongeren zelf vormen samen het bronmateriaal voor de voorstelling die zij in het kader van Theater Na de Dam hebben gemaakt: We zeggen alvast sorry.

“Tijdens het maakproces van deze voorstelling zijn we vooral uitgegaan van de jongeren zelf. We hebben samen onderzocht wat tradities betekenen en of zij zelf tradities hebben. Maar ook welke rituelen daarbij horen en of een traditie hetzelfde is als een ritueel”, aldus maker Lotte van Oudheusden.

Lotte van Oudheusden | Foto: Theater Na de Dam

Isabel Schoonbeek vult aan: “Met de bagage hebben we de verbinding gezocht met de verhalen die we verzameld hebben van bewoners van zorgcentrum Het Laar, in Tilburg. Samen spraken zij over herinneringen van uit de Tweede Wereldoorlog en daarnaast over of herinneren en herdenken eigenlijk hetzelfde is. Vanaf dat moment merk je echt dat een onderzoek zoveel meer diepgang en belang krijgt en dat is te gek.”

Isabel Schoonbeek | Foto: Theater Na de Dam

Bij het overdenken van de herdenking wordt een balans gezocht tussen aan de ene kant ‘schoppen’ en aan de andere kant het belangrijk vinden dat er herdacht wordt.

Herdenken

Deze vijf Tilburgse jongeren vinden herdenken allemaal belangrijk, maar wie of wat herdenken we dan precies op 4 mei? Hoe kan de jongerengeneratie van nu een nieuwe of verbeterde verbinding voelen met de geschiedenis en met de vorm waarin we de geschiedenis herdenken? Dat proberen Ciwana, Sem, Vera, Dimitri en Sam te tonen in We zeggen alvast sorry. Op 4 mei om 19:00 in de tuin van De Nieuwe Vorst. Een gratis ticket reserveren kan online.

Theater Na de Dam

Theater Na de Dam is een nationale traditie. Sinds 2010 spelen dan ook op 4 mei om 21.00 uur door het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Of zij staan dan in voorstellingen via die oorlog stil bij de wereld van vandaag. Het hele programma is online te vinden.

Lees ook Theater Na de Dam: jongeren geven herdenking extra betekenis

Lees ook Met ‘Noem mij’ geven Het Zuidelijk Toneel en Rozemarijn Romeijn gehoor aan oproep van Theater Na de Dam

Kees-Luc Simons