Make It presenteert je nu de jonge makers van morgen

Een festival op drie locaties, met Paradox als kloppend hart: Make It. Waar muzikanten gaan optreden die aan de start staan van een carrière in geïmproviseerde muziek.

Een festival met optredens van muzikanten die aan de start staan van een carrière in geïmproviseerde muziek. Op drie locaties, met Paradox als kloppend hart. Dit jaar met bijzondere aandacht voor de leerling en zijn meester.

Zaterdag

Zaterdag 18 september zijn er optredens bij Paradox (twee podia) en Cinecitta. Deze avond presenteert Make It Jazz zes acts met een mix van klanken geïnspireerd op Scandinavische muzikale meesters, maar ook moderne hedendaagse elektronische muziek. Namelijk het Guido Nijs & Rik van der Made Quintet, Fast D, Max Frimout & Peter Jan van Kaam, Daniel van der Duim & Loek van den Berg, Paloma Lázero Arteaga en Mathilde Nobel.

PALOMA LÁZARO ARTEAGA BAND (Cinecitta)

De Spaanse zangeres en componist Paloma Lázaro Arteaga (Madrid 1996) begon op jonge leeftijd met zingen in een kinderkoor. Later studeerde ze klassieke piano aan het conservatorium en klassieke zang.

Daarna begon ze te experimenteren met andere stijlen zoals jazz, pop en wereldmuziek. Daarbij richtte ze zich op vrije improvisatie en traditionele muziek van over de hele wereld.

MATHILDE NOBEL (café Paradox)

Na haar afstuderen aan de kunstacademie in Breda (2020) heeft Mathilde zich ondergedompeld in elektronische muziek. Ze borduurt voort op haar liefde voor kunst en combineert muziekproductie met haar beeldend werk.

Ze zoekt naar een vorm waarin haar beeldende werken, waaronder schilderijen, film en 3D-animatie samenkomen met haar muziek.

GUIDO NIJS/RIK VAN DER MADE QUINTET (zaal Paradox)

Guido Nijs (1974) begon op twaalfjarige leeftijd met saxofoon spelen. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium.

Rik van der Made (20) is vierdejaars student aan het conservatorium van Tilburg. Hij heeft ook lessen gevolgd bij Guido Nijs.

MAX FRIMOUT & PETER JAN VAN KAAM (café Paradox)

Voor Make It speelt Max Frimout samen met drummer Peter Jan van Kaam. Peter studeert Jazzdrum aan het Utrechts Conservatorium.

DANIËL VAN DER DUIM & LOEK VAN DE BERG (Cinecitta)

Sax en piano duo Van der Duim/van den Berg presenteert het debuutalbum ‘’Duologue’’. Elke compositie deelt een ervaring of gevoel dat als thema geldt voor de improvisaties en conversaties in de muziek.

FAST D (zaal Paradox)

FAST D is de nieuwe band van de jonge bassist en componist Daniël Eskens. Naast zijn werk als bassist van bekende namen in de jazz- en indie-scene is het voor hem nu tijd om met zijn eigen muziek naar buiten te treden. FAST D is een ultieme poging om de werelden van jazz, alternatieve popmuziek, clubmuziek en improvisatie met elkaar te versmelten.

De band bestaat uit Dario Trapani op gitaar, Jimmi Hueting op drums en Daniël Eskens op basgitaar en ook synthesizer.

Zondag

Zondag 19 september zijn er optredens bij Paradox (twee podia) en in de synagoge. Ook deze middag presenteert Make It zes acts. Namelijk Bram Stadhouders Orbit, Teis Semey Trio (ft. Jasper Høiby & Jamie Peet), Sjoerd van Eijck’s OAK, Jens Meijer & Jesse Schilderink, Fumage en Roosmarijn & Prashant Samlal.

ROOSMARIJN & PRASHANT SAMLAL (Synagoge)

Roosmarijn is een singer-songwriter die, gewapend met haar altviool, loop-station en intrigerende stem het gevoel van tijd en ruimte verandert. Eind 2020 is ze de samenwerking aangegaan met jazzgitarist en componist Prashant Samlal. Samen delen zij de liefde voor geïmproviseerde muziek en nemen ze in duo-formatie de luisteraar ook op avontuur langs kleurrijke muzikale landschappen.

JENS MEIJER & JESSE SCHILDERINK (café Paradox)

Jens & Jesse delen het podium sinds jaar en dag in allerlei formaties. Tijdens Make It gaan ze echter over hun vertrouwde grenzen heen en zetten een geheel nieuwe ervaring neer. Niet alleen voor het publiek maar ook voor henzelf.

SJOERD VAN EIJCK’S OAK (zaal Paradox)

Voor Sjoerd van Eijck is de tijd rijp om als componist en bandleider de schijnwerpers op te zoeken. Van Eijck heeft louter medemusici om zich heen verzameld die zijn intieme stijl tot in het kleinste detail aanvoelen. Trompettist Koen Smits, bassist Alessandro Fongaro en slagwerker Willem Romers voegen kleuraccenten en stuwende ritmiek toe aan Van Eijcks onmiskenbare pianosignatuur.

FUMAGE (café Paradox)

Drie muzikanten die zich sinds jonge leeftijd hebben ondergedompeld in verschillende muziekstijlen en elkaar per toeval troffen tijdens ’n cross-Europees project. Samen bewogen ze toen weg van de gebaande paden en creëerden ze een nieuw landschap van geluid, niet te vangen in één categorie. Al met al analoge synths en drumcomputers, uiteengedreven door gitaarriffs en rauwe beats, vergezeld door een stevig vocaal fundament.

TEIN SEMEY TRIO ft. JASPER HØIBY & JAMIE PEET (Paradox)

Met zijn trio blijkt Teis Semey (1993) gedurfde stappen te zetten. Met drummer Jamie Peet en bassist Jasper Høiby voegt het Teis Semey Trio avant-garde samen met Scandinavische muziek en indierock.

BRAMS STADHOUDERS ORBIT (Synagoge)

Elke componist of musicus hoopt de concertervaring naar nieuwe dimensies op te tillen. Bram Stadhouders is zo iemand.

‘Voor dit project laat ik een jazzgitaar ombouwen naar surround-gitaar door middel van gitaarelementen. Elke snaar wordt apart opgevangen door een element en naar een eigen kanaal in de computer gestuurd. Zo kan ik bijvoorbeeld een vol akkoord op de gitaar spelen, waarbij elke noot uit een andere locatie komt’, legt Stadhouders uit. Het publiek bevindt zich in een cirkel om de muzikant en wordt deel van de ruimtelijke ervaring.

Kees-Luc Simons