Music Film Festival in Tilburg keert terug met verrassende derde editie

Music film festival Tilburg
Het Music Film Festival in Tilburg tijdens haar tweede editie (Foto: Gerard van den Broek).

Een cursus opera zingen, de première van een film zonder beeld (ja, echt!) en natuurlijk een overvloed aan muziekfilms. Dit zijn slechts enkele hoogtepunten uit het programma van de derde editie van het Music Film Festival. Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september verandert de Tilburgse binnenstad in een paradijs voor de muziekliefhebber.

“Mensen denken vaak dat het festival om filmmuziek gaat, terwijl het juist om muziekfilms draait”, vertelt Gerard van den Broek, initiatiefnemer en festivaldirecteur van het driedaagse evenement. En daar zit een groot verschil in. Het Music Film Festival (MFF) in Tilburg richt zich namelijk op films en documentaires waarin muziek en muzikanten centraal staan. “Dat maakt het festival dan weer net wat anders dan alle andere filmfestivals.”

Een belangrijk aspect van het festival is volgens Van den Broek de interactie met het publiek. “We willen altijd iets extra’s bieden. Na de film volgt vaak een gesprek met de regisseur of de muzikant die in de film een centraal staat, en waar mogelijk wordt dit aangevuld met een live optreden. Dat maakt het echt een totaalbeleving.” Zo krijgen bezoekers na de vertoning van de thrashmetal-documentaire ‘Total Thrash’ de kans om vragen te stellen aan regisseur Daniel Hoffman, die ook bij de vertoning aanwezig zal zijn. En bij de film ‘Playing the Changes’, over de Amerikaanse jazzpianist Darius Brubeck, staat zelfs een volledig concert op het programma.

Nederlandse premières en ‘film zonder beeld’

Dit jaar biedt MFF nog meer van dit soort extra’s, waaronder een aantal premières. “We hebben meerdere Nederlandse premières die we mogen vertonen. Dat laat zien dat het festival steeds meer gewaardeerd wordt binnen de industrie.” Nieuwe filmfestivals hebben vaak moeite om zich te vestigen, zeker in de schaduw van grotere evenementen zoals het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) en het Nederlands Film Festival. “Maar binnen de niche van muziekfilms hebben wij onze eigen plek veroverd.”

Een bijzonder voorbeeld van zo’n Nederlandse première is de vertoning van ‘Atmos/Spheres’, een film zonder beeld. Hierbij zorgt het Dolby Atmos-geluidssysteem ervoor dat je volledig wordt ondergedompeld in geluid. Normaal ondersteunt dit systeem de beelden, maar wat gebeurt er als je die helemaal weglaat? “Dit is een bioscoopconcert van de Tilburgse componiste Dyane Donck, waarbij de muziek centraal staat. Bezoekers zitten in een volledig donkere zaal en worden omringd door geluid dat van alle kanten lijkt te komen. Het is een experiment, maar wel heel bijzonder.”

Passieproject

Het Music Film Festival is een echt passieproject van Van den Broek, iets wat hij met veel enthousiasme heeft opgebouwd. In zijn leven is hij altijd al met film en muziek bezig geweest en in het verleden organiseerde de festivaldirecteur al meerdere filmfestivals. Dit is de eerste keer dat hij het combineert met zijn andere grote passie: muziek. “Het idee ontstond eigenlijk per toeval, toen ik een filmdistributeur sprak die geen podium kon vinden voor zijn muziekfilm. Toen dacht ik: daar moet ik iets mee doen.”

De eerste editie van het festival trok meteen 750 bezoekers, zonder veel promotie. Vorig jaar waren dat er al duizend en Van den Broek hoopt dit jaar op 1500 bezoekers. “Het is mooi om te zien dat het festival ieder jaar groeit en dat steeds meer mensen het weten te vinden. Dat is ook precies wat je hoopt dat het evenement mensen massaal naar Tilburg trekt.”

Bekijk hier het volledige programma van het Music Film Festival.

LEES OOK:
Theater De Nieuwe Vorst vreest toekomst zonder Brabantse subsidie: ‘We moeten echt de puzzel opnieuw leggen’

Angela Weisz