Nieuwe weefmachine TextielMuseum opent een wereld aan mogelijkheden

Sinds kort heeft het TextielLab in het TextielMuseum een nieuwe weefmachine. Met zijn breedte van 3,5 meter opent deze nieuwe mogelijkheden voor kunstenaars en ontwerpers.

TILBURG – Sinds kort staat in het TextielLab van het TextielMuseum een gloednieuwe, computergestuurde weefmachine van maar liefst 3,5 meter breed. Het TextielLab maakt deze lang gekoesterde droom waar dankzij een bijdrage van de Rijksoverheid. Met zijn ongekende breedte opent de machine een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor kunstenaars en ontwerpers. De vermaarde Nigeriaans-Belgische kunstenaar Otobong Nkanga heeft de eer om de nieuwe aanwinst in te wijden.

De nieuwe weefmachine stond al geruime tijd op de verlanglijst van het TextielLab, de werkplaats van het TextielMuseum. Het lab heeft drie computergestuurde weefmachines, waarvoor de wachtlijsten inmiddels steeds langer zijn geworden. “Met een vierde machine erbij bieden we niet alleen meer kunstenaars en ontwerpers een plekje aan in ons lab, ook breiden we het palet aan mogelijkheden enorm uit,” aldus Hebe Verstappen, hoofd van het TextielLab. “Door de breedte van de nieuwe machine wordt het mogelijk om gigantische oppervlakten te weven, zonder naden. Kunstenaars kunnen nu echt dat grote gebaar maken.”

Otobong Nkanga X TextielLab

De zowel in binnen- als in buitenland vermaarde kunstenaar Otobong Nkanga heeft de eer de nieuwe aanwinst van het TextielLab in te wijden. Nkanga zal een serie van vier wandkleden maken. Wat ze dan precies gaat doen, weet ze zelf nog niet. “Dat is het leuke. Ik ga de machine leren kennen, in nauwe samenwerking met Stef Miero, meesterwever bij het TextielLab. Spelen met garens, volumes en texturen. Kijken wat er gebeurt. Van de ene ontdekking naar de andere. Daar verheug ik me enorm op.” De vier werken die Nkanga op de weefmachine gaat maken, zullen dit najaar voor het eerst te zien zijn in haar tentoonstelling in Kunsthaus Bregenz, Oostenrijk.

Het TextielLab als proeftuin

Zowel jonge talenten als gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland maken gebruik van dit lab. Zo is Nkanga al jaren trouw aan dit lab: “Ik krijg er alle ruimte en tijd om onderzoek te doen, om nieuwe materialen en technieken uit te proberen. Dat is voor mij enorm waardevol. Ook het contact met de mensen in het lab, de kennis die er aanwezig is, en de andere kunstenaars en ontwerpers die ik er ontmoet, brengen me enorm veel inspiratie.”

Kees-Luc Simons