Monument
“Het maken van het Holocaustmonument is een maandenlang project geweest”, vertelt Tine van de Weyer. “Als symbool voor de stad kwam ik toch al snel bij het textiel uit, maar hoe geef je zoiets vorm?” Uiteindelijk kwam de kunstenares uit op een boom met zeven takken (een verwijzing naar de menora, de traditionele Joodse kandelaar met zeven armen) met daarin lappen stof gehangen. “Textiel speelt nog steeds een grote rol wanneer mensen op de vlucht zijn. Iedereen kent de gouden warmtedekens. Het idee van de lappen stof in de boom kwam van afbeeldingen die ik zag waarop mensen hun was in de bomen hingen, simpelweg omdat zij geen wasrek of -lijn hadden.”
Vleugels
Een ander werk maakte Van de Weyer speciaal voor deze tentoonstelling. Maar liefst 75 keramische vleugels prijken nu in de etalages van het Metropolitan Museum. Dit kunstwerk symboliseert de 75 jaren dat wij in vrijheid leven sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. “Keramische vleugels geven een raar soort contrast”, zegt Van de Weyer. “Vleugels staan symbool voor vrijheid, maar het keramiek is natuurlijk veel te zwaar om ooit echt te kunnen vliegen.”
Tafels
Het derde en laatste werk dat momenteel te bewonderen is zijn modellen van de zogeheten Tafels van verbinding. Deze tafels had de kunstenares graag gerealiseerd in de gemeente Gilze-Rijen. De opdracht van die gemeente ging toen net aan haar neus voorbij, maar Van de Weyer is nog altijd zeer tevreden met het ontwerp. “Tafels zijn verbindend, we komen hieraan samen en ze slaan een brug tussen de mensen die eraan zitten. Het idee was de tafels levensgroot te realiseren in een binnentuin in Gilze-Rijen. Zo konden mensen met hun eigen stoelen aanschuiven, maar ze konden ook gebruikt worden als podia voor muzikanten. De gemeente was uiteindelijk te bang dat de tafels hangplekken zouden worden, dat was nou precies mijn bedoeling!”