Yentl Vlachos was eigenlijk met een heel andere voorstelling bezig toen zij afgelopen voorjaar ontroerd raakte door beelden van kinderen die met tekeningen de bekende raambezoeken aan hun grootouders in verzorgingstehuizen brachten. “Ik werd daardoor echt aangegrepen en wilde daar iets mee doen. Toen ik op dat idee verderging schreef de voorstelling zich bijna vanzelf.”
De voorstelling Traanvogel gaat over de achtjarige Kees die verhuist naar een Brabantse volkswijk. Kees ontwikkelt een bijzondere relatie met zijn dementerende buurvrouw Jannie. Traanvogel is geen softe voorstelling, Jannie komt erin te overlijden. In de voorstelling zien we hoe Kees dit, met behulp van een postbode, probeert te verwerken.
Zo’n voorstelling vereist research. Van tevoren is Yentl uitgebreid in gesprek gegaan met psychologen en dramatherapeuten om een zo realistisch mogelijk beeld van een rouwende achtjarige neer te zetten. Daarnaast is er rondom de voorstelling ook een educatieprogramma opgezet waarvoor Yentl ook de hulp van deze professionals heeft ingeschakeld.
Zoals iedereen ervaart ook Yentl de vervelende neveneffecten van de coronacrisis. Hoewel de basisscholen binnenkort weer opengaan is het nog maar de vraag of er dan al ruimte is voor dergelijke voorstellingen, en ook het repeteren wordt er bepaald niet eenvoudiger van. “De actrice die Jannie speelt is al op leeftijd. Zij repeteert nu digitaal mee, dat is natuurlijk verre van ideaal”, aldus Yentl.
Zodra het mogelijk is zal Traanvogel gaan touren langs basisscholen en intieme theaterzalen.