De kroonluchter, gemaakt van 10.000 gerecycelde petflesjes, mocht eigenlijk maar tot het einde van dit jaar blijven hangen. Toch hoopte Rolph op verlenging. “Die drie maanden zijn voorbij gevlogen maar ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken met dit verhaal. De lamp heeft een boodschap. Het laat zien dat je van zwerfafval iets heel tofs kan maken.”
“Alles is beter dan dat ‘ie in een doos verdwijnt.”
Via zijn social media riep hij zijn volgers daarom op om te stemmen of ze de lamp langer wilden zien in de Lochal en dat was zo. “Alles is beter dan dat ‘ie in een doos verdwijnt. In ieder geval 125 mensen op mijn Instagram wilden er langer van genieten.”
Toen ging het toch kriebelen bij Mark Dekker, programmamaker bij de Lochal: “De bieb krijgt veel verzoeken tot samenwerking om verhalen te vertellen, anders dan via boeken. Qua gedachte en thema sluit het perfect aan bij ons. Toen kwam de vraag: kan het niet langer blijven? Ook met het oog op de nieuwe lockdown en dat de bieb dus eerder dicht moet. Het is een kunstwerk dat mensen aan het denken zet.”
Dat de lamp mag blijven hangen is niet alles. Binnenkort wil Rolph een fotowedstrijd organiseren onder professionele en amateurfotografen en ook zal binnen drie maanden de vorm van de lamp veranderen: “Nu is het nog in de vorm van een parabool maar ik roep iedereen op om mee te denken over andere vormen.”
“De ambitie is nog steeds om de omgetoverde flesjes de wereld over te laten gaan.”
De plannen na 31 maart zijn nog niet helemaal rond. Rolph vindt eigenlijk dat de lamp een nog groter podium verdient. “De ambitie is nog steeds om de omgetoverde flesjes de wereld over te laten gaan.” Toch is het daar nog te vroeg voor, stelt hij: “Ik leef steeds van periode tot periode. Het was al bijzonder dat de bieb ervoor open stond, nog voordat ze wisten hoe het eruit kwam te zien. We kunnen nog niet verder kijken maar er zijn ideeën genoeg,” laat Rolph weten.