In maart 2022 werd de eerste opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Tilburg klaargestoomd. Bij het voormalig GGD-gebouw aan de Ringbaan West ging dat destijds om een groep van 150 mensen. Inmiddels zitten er in de stad acht opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen, ook wel ‘ontheemden’ genoemd. Het doel van de avond was de bewoners in de directe omgeving op de hoogte houden van alle verdere ontwikkelingen.
Bijna 1100 Oekraïense vluchtelingen
Tilburg telt inmiddels bijna 1.100 Oekraïense vluchtelingen, die zijn verdeeld over acht gemeentelijke locaties. Door de in- en uitstroom van deze vluchtelingen verschilt het aantal bijna wekelijks. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en duidelijk werd dat een grote stroom aan ontheemden richting onze stad zouden vluchtten, kwam de gemeente vrijwel gelijk in actie. Elke ‘Veiligheidsregio’ kreeg de opdracht om een aantal vluchtelingen op te vangen.
De sub-regio Hart van Brabant, waar Tilburg onder valt, heeft 1.741 opvangplekken. Daarvan zijn er 1.636 bezet. Hiermee voldoet de regio aan de eisen van het Rijk. Tilburg heeft 902 opvangplekken, waarvan er 816 gevuld zijn. Toch kunnen er in de gemeentelijke opvanglocaties geen Oekraïense vluchtelingen meer bij. Die 86 onbezette bedden staan vaak op kamers waar bijvoorbeeld al een gezin is geplaatst. Vanwege het recht op privacy kan daar niet zomaar iemand bij gezet worden. Zo’n 250 mensen wonen bij Tilburgers thuis, dat heet particuliere opvang.
Hier verblijven de Oekraïense vluchtelingen in Tilburg:
- GGD-Ringbaan-West
- Mariahof
- Alleenhoudersstraat
- Sportweg
- Heervelden/Giekerkstraat
- De Schans
- St. Oloflaan
- Oerlesestraat
De opvang van bovenstaande locaties is nog steeds van tijdelijke aard. De vluchtelingen kunnen hier in ieder geval tot in de loop van 2024 blijven. De komende periode gaat de gemeente bekijken of verlenging noodzakelijk is. Dat hangt af van de in- en uitstroom van deze vluchtelingen door de oorlog en wat het Rijk beslist.