ETZ gaat staken en dat is uniek: ‘Voelen zich in de steek gelaten’

bloeddonor
ETZ locatie Elisabeth | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Beide locaties van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis leggen donderdag 16 maart hun werk neer. Uniek, volgens een woordvoerder van de FNV. ‘Het is een hele hoge drempel voor ze.’

Niet alleen het ETZ, in heel Nederland doen vijftig ziekenhuizen mee met dit ‘ultimatum’. Ziekenhuismedewerkers voelen zich namelijk niet serieus genomen door hun werkgever NVZ. Ze willen een hoger loon, volledige reiskosten vergoeding voor het openbaar vervoer en parkeerkostenvergoeding.

“De werkgevers kwamen met een teleurstellend eindbod.”

Vakbond FNV onderhandelt al sinds september vorig jaar met de werkgever. Dat ging niet zoals gehoopt, vertelt Yvette de Vries, woordvoerder van de vakbond. “We hebben destijds tot drie uur s’nachts met elkaar gesproken. We leken tot elkaar te komen totdat de werkgevers toch met een teleurstellend eindbod kwamen.” Dat was volgens de woordvoerder een verslechtering van veel arbeidsvoorwaarden.

Zo wilden ze 5% loonsverhoging geven, in plaats van 10 procent. Ook zouden de ziekenhuismedewerkers minder invloed hebben op de roosters en zou de werkgever meer flexibiliteit krijgen. Ze zien deze staking dan ook als het enige middel om een beter bod te krijgen.

“Het gaat ze aan het hart.”

Het is uniek dat de ziekenhuissector overgaat tot staking, weet de woordvoerder. Aan staken door ziekenhuispersoneel zitten veel regels verbonden. “Dit is een hele hoge drempel voor ze. Ze hebben dagelijks te maken met mensen die zorg nodig hebben en het gaat ze aan hun hart.”

Sommige ziekenhuizen kiezen er daarom ook voor om spoedeisende hulp wel door te laten gaan. In de loop van de week wordt duidelijk of dat ook voor het ETZ geldt. “Dan moet je denken aan verloskunde en oncologie. Alles wat niet spoedeisend is, gaat niet door. Je wilt je patiënt niet in de steek laten, maar de medewerkers voelen zich wel al lang door hun werkgever in de steek gelaten.”

Zoals in veel sectoren zijn personeelstekorten ook in de ziekenhuizen dagelijkse realiteit. “Veel mensen vallen uit, waardoor de werkdruk alleen maar hoger wordt. Ook op vrije dagen worden ze verzocht om te werken, maar dat gaat uiteindelijk alleen maar ten koste van hunzelf. Er moet echt iets veranderen.”

Edita Saakian