Expositie in Goirle voor bewustwording kindermishandeling

Foto gemaakt door: Soleil Vroom

”Gemiddeld zit er in iedere klas één of twee kinderen die te maken krijgen met een vorm van kindermishandeling”, zegt Peti Stevens, voorzitter van Taskforce Kindermishandeling in Goirle en Riel. In het Cultureel Centrum Jan van Besouw, de bibliotheek in Goirle en in Cultuureel Centrum de Leybron in Riel organiseert de taskforce een expositie genaamd: ‘Laat me niet los’. Voor de Week tegen Kindermishandeling zijn er kunstwerken en totempalen gemaakt. Het doel hiervan? Nog meer preventie en bewustwording creëren op scholen en kinderdagverblijven, maar juist ook bij inwoners van de gemeente.

Verschillende mensen uit Goirle en Riel hebben een gedicht, een beeldje of een lied gefabriceerd voor de tentoonstelling. Cursisten van Atelier 78 zijn met het project aan de slag gegaan en ook leerlingen van basisscholen en kinderdagverblijven in de gemeente hebben kunst gemaakt. ‘’We willen dat kleine kinderen al snel bewust worden van de vroegtijdige signalen van mishandeling. Stel dat ze dit zien gebeuren bij een vriend of vriendin en de situatie niet vertrouwen, kunnen ze het herkennen, vragen hoe het met ze gaat en samen naar de leerkracht”, zegt de voorzitter.  

‘’Een luisterend oor bieden, geeft soms al een opening om een stap te zetten naar een uitweg.’’

Het aantal meldingen van kindermishandeling is in het afgelopen jaar landelijk gestegen. ”Het thema ligt heel gevoelig. Mensen zijn bijvoorbeeld bang om het fout te hebben en durven daardoor niets te doen met vermoedens of signalen”, aldus Stevens. ‘’Het gaat dus niet goed op dat vlak en we zien vaak dat mensen zeggen: ‘dat pakt een professional wel op’. Wij willen dat de burgers en kinderen opmerken wanneer iemand in de problemen is.’’ Dat hoeft niet te betekenen dat er meteen hulpverlening bij komt kijken. Jongerenwerker Bram Thewissen vertelt: ‘’Een luisterend oor bieden, geeft soms al een opening om een stap te zetten naar een uitweg.’’

De taskforce in Goirle is flink bezig met het onderwerp. Zo geeft de organisatie voorlichtingen op scholen en zijn ze bezig met een ander project genaamd Schildje Experience. Dat is een pakket met onder andere geheimpjeskaarten, emotie-activiteiten, een prentenboek en een troostkoffertje. Hierbij wordt een schilpadje dat het thuis niet goed heeft als voorbeeld genomen. Op deze manier leren kinderen wat wel en niet goed is en om erover te praten.

‘’Hoe eerder wij hulp kunnen inschakelen, hoe beter het is en hoe meer trauma’s er voorkomen kunnen worden.’’

Bram Thewissen vertelt dat hij voorlichting op de scholen geeft en met kinderen in gesprek gaat. De aanpak van preventie en bewustwording werkt. ‘’Doordat we hier zoveel aandacht aan besteden, merken we dat we meer meldingen ontvangen. Al betekent dat niet dat er meer mishandelingen zijn. Inwoners doen sneller iets, wanneer ze de signalen zien’’. Kindermishandeling is vaak het gevolg van dat er iets mis is in het gezin. ‘’Hoe eerder wij hulp kunnen inschakelen, hoe beter het is en hoe meer trauma’s er voorkomen kunnen worden.’’

De kunst hangt deze week nog in het Goirle en Riel. Daarna wordt het in overleg met de kunstenaars, permanent tentoongesteld in openbare gebouwen. Op deze manier krijgt het onderwerp kindermishandeling het hele jaar door aandacht.


LEES OOK:
‘Vuile was’ buiten gehangen om aandacht te vragen voor kindermishandeling

Soleil Vroom