Historische gevelreclames nog steeds niet aangepakt: ‘Moeten ze koesteren’

foto: Bea Mieris

De historische gevelreclames in Tilburg zijn nog steeds niet aangepakt. Twee jaar geleden is er door toenmalig wethouder Mario Jacobs toegezegd dat de gemeente proactief pandeigenaren ging benaderen. De tussenstand is dat er ondanks tien aangedragen gevelreclames, geen een is gerestaureerd in zijn oude glorie.

Raadslid Bea Mieris baalt ervan. Twee jaar geleden kreeg ze van de Tilburgse wethouder Mario Jacobs de toezegging dat de gemeente werk ging maken van het herstellen van historische gevelreclames. Ze wilde een voorstel indienen, gesteund door zo’n beetje de hele gemeenteraad, maar trok dat in vanwege de beloftes van het stadsbestuur. Twee jaar later is er niets gebeurt.

“Het lijkt erop alsof er van het proactief benaderen van pandeigenaren weinig terecht is gekomen”, vertelt het PvdA-raadslid. Want de gemeente heeft wel degelijk geadverteerd en een informatiebijeenkomst georganiseerd toen Mieris in 2019 tien historische gevelreclames aandroeg om te restaureren.

Geld genoeg
Volgens haar kan geld het probleem niet zijn. “De gemeente heeft tonnen beschikbaar voor verbetering van historische gevels in de stad. Er is een apart subsidiepotje voor.” Pandeigenaren kunnen zo zeventig procent van de renovatiekosten vergoed krijgen door de gemeente. “En voor eigenaren die echt niet genoeg geld hebben, kon dat zelfs oplopen tot het volledige bedrag.”

foto: Bea Mieris

De restauratie van een gevelreclame aan de Nieuwlandstraat was voor Mieris in 2019 aanleiding om aan de bel te trekken. “Die oude reclame zat toen al in de planning en uiteindelijk kostte het slechts 2.500 euro. Dat zijn geen wereldbedragen.” Ze merkt daarbij wel op dat de bouwkundige staat van die gevel in orde was. “Als de hele gevel aangepakt moet worden, bijvoorbeeld vanwege vochtproblemen, ga je over andere bedragen praten.”

‘Aanhaken of afhaken’
Op dit moment worden er in Tilburg meerdere oude gevels gerenoveerd om het stadsgezicht te verbeteren. “Het is aanhaken of afhaken, juist nu ze aanpakt worden of er plannen voor zijn is dat het moment om ook zo’n historische gevelreclame aan te pakken.” Mieris is bang dat als het tijdens zo’n algehele renovatie niet gebeurt, het nooit meer gebeurt.

Zo’n pand wordt alleen maar waardevoller

Bea Mieris

Het scheelt in ieder geval in de kosten als het gelijk meegenomen wordt, denkt ze. “En zo’n pand wordt er alleen maar waardevoller van als zo’n oude reclame uiting in oude luister worden hersteld.” Volgens haar zijn de pandeigenaren onvoldoende op de hoogte van de subsidieregeling, of de drempel is misschien te hoog voor ze.

Tientallen stukjes historie
De Tilburgse schrijver en historicus Cees van Raak maakte een inventarisatie van oude Tilburgse gevelreclames. “Wethouder Mario Jacobs was groot fan van die historische gevelreclames, maar hij is nu weg. Ik heb al lang niets meer gehoord van mijn contact bij de gemeente”, laat Van Raak weten. Volgens hem is er nog veel te doen. “Er zijn nog zeker tientallen verborgen historische gevelreclames.”

Aan de hand van Cees van Raak zijn werk vond Bea Mieris er tien in 2019. Inmiddels heeft ze drie nieuwe exemplaren gevonden, waarvan op dit moment wel de gevel, maar niet de reclame hersteld wordt. “Ik word er heel blij van als ik zo’n oude reclame zie. Dan voel je de historie van onze stad, dat mogen we koesteren.”

Het PvdA-raadslid wil dat de huidige wethouder Rik Grashof er alsnog werk van gaat maken. De gemeente Tilburg kon nog geen commentaar geven op de restauratieplannen van de historische gevelreclames.

Collin Beijk