Volgens het Brabants Verkeersveiligheidspan was in 2022 maar liefst de helft van de verkeersdoden in Tilburg het directe gevolg van verkeersgedrag door de asociale weggebruiker. Dit jaar zijn er tot nu toe 152 fietsongelukken geregistreerd waarbij de politie aanwezig is geweest. Daarbij vielen 53 gewonden en één dode.
De meeste ongevallen gebeuren op trajecten en kruispunten. Dit hangt samen met een aantal factoren. “Een kruispunt met veel ongevallen kan nog steeds relatief veilig zijn, omdat hier in verhouding veel verkeer over rijdt”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Zo spelen snelheid van het verkeer, vrij liggende fietspaden of oversteekplaatsen een grote rol.
Gevaarlijkste plekken in Tilburg
Wanneer er puur wordt gekeken naar de ongevalscijfers gecombineerd met snelheid, zijn dit de gevaarlijkste trajecten in Tilburg:
- Lage Witsiebaan
- Piusstraat
- Bisschop Zwijsenstraat, Piusstraat, Primus van Gilsstraat
- Goirkestraat, Julianapark
- Broekhovenseweg
Daarop volgen de meest gevaarlijke kruispunten:
- Lage Witsiebaan, Reitse Hoevenstraat
- Dongepad, Weteringlaan
- Campenhoefdreef, Heuhoefdreef, Kalenbergplaats, Kasterenlaan
- Koopvaardijstraat, Piusstraat
- Broekhovenseweg, Ringbaan Zuid
Maatregelen
De gemeente investeert in verkeersveiligheid en heeft hier regelmatig overleg met de politie over. Hierin worden specifieke locaties en opvallende gedragingen, zoals asociaal rijgedrag, behandeld. In nauwe samenwerking met scholen wordt er gekeken naar een goede educatie over het verkeer. Bovendien is de gemeente bezig met het verbeteren van de infrastructuur. Als laatste wordt er ingezet op handhaving. De gemeente is opgesplitst in drie gebieden met elk een politieteam. Deze gebieden tellen elk 2-3 wegen waar er extra ingezet wordt op handhaving van de verkeersveiligheid.