Nieuw DNA-paspoort voor patiënten ETZ

De Farmacogenetica pas
Klinisch chemicus Remco van Horssen en apotheker Maureen ter Laak tonen de Farmacogenetica Pas. (Bron: ETZ/ Ellen den Ouden)

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft op verzoek van zowel patiënten en behandelaars een DNA-paspoort ontwikkeld. Hiermee is het voor patiënten mogelijk om medicatie op maat te krijgen. De pas wordt voor het eerst ingevoerd en kan door patiënten vanaf heden gratis aan worden gevraagd.

Het DNA-paspoort is vooral relevant voor patiënten die bepaalde vormen van chemotherapie krijgen, bloedverdunners slikken of antidepressiva slikken. De standaarddoseringen hiervan kunnen voor sommige mensen te hoog of juist te laag zijn.

Volgens Wim Pleunis, woordvoerder van het ziekenhuis, brengt de pas daar verandering aan. ‘’Op het DNA-paspoort staan gegevens van de desbetreffende patiënt. Andere zorgverleners kunnen via de pas zien dat de medicatie aangepast moet worden’’, aldus de woordvoerder. De kans op vervelende bijwerkingen wordt hierdoor kleiner, terwijl de positieve effecten van sommige geneesmiddelen groter worden.

Fysieke pas

De informatie staat ook in het online patiëntendossier van het ETZ, maar volgens Pleunis vinden patiënten het fijn als de optie voor een fysieke pas bestaat. Hiermee kan de patiënt het op zak dragen en makkelijk aan een nieuwe behandelaar laten zien. Bijvoorbeeld in het buitenland of een nieuw ziekenhuis.

Een pas wordt alleen uitgereikt indien de aanvraag duidelijk de naam, geboortedatum en patiëntnummer vermeldt, en als er minstens een basis DNA-onderzoek is uitgevoerd. Na indiening van de aanvraag ontvangen patiënten binnen 2 tot 3 weken een brief met daarin de pas. Deze brief bevat gedetailleerde instructies over het gebruik van de pas. De pas is strikt persoonlijk.

Zowel zorgverleners als patiënten kunnen de pas aanvragen. Patiënten kunnen de pas ook zelf aanvragen via het e-mailadres: KCHLDNA@etz.nl.

LEES OOK:

Opblaasbare darm in ETZ: meer aandacht voor darmkanker
Meer dan honderd miljoen euro voor verbouwingen ETZ

Eline Smits