”Het is gewoon een slecht idee. Je voelt je niet meer veilig en dan gaan hier allemaal rare mensen rondlopen. Verschillende klassen van onze school moeten hier langslopen om naar gym te gaan”, vertelt een leerling van basisschool Antares. Ook een ander kind van basisschool Wandelbos deelt zijn zorgen. “Misschien gaat er dan een bom af of word je ineens aangevallen en moet je gaan rennen.”
Op achterste benen
Een grote groep mensen verzamelden zich vrijdagmiddag bij het Chinees-Indisch Afhaalcentrum Welkom. Het protest begon met het verhaal van een aantal sprekers, waaronder raadslid Hans Smolders van de politieke partij Lijst Smolders Tilburg. ”Het is onbegrijpelijk dat we nu al aan de derde locatie bezig zijn. Elke wijk staat op zijn achterste benen. Het is al erg genoeg dat er shops in het centrum zijn, maar nu ga je ook kwetsbare wijken als Noord en West ermee lastigvallen”, vertelde Smolders tijdens zijn speech.
Wijkbewoner Mieke ten Hacken is een van de organisatoren van het protest. “We moeten iets doen vanuit deze wijk. West heeft al genoeg problemen en is al heel hard aan het vechten om beter te worden”, aldus Ten Hacken. Ze roept de mensen op om allemaal de petitie te tekenen en aanwezig te zijn bij de bijeenkomst die 20 februari wordt georganiseerd voor alle omwonenden.
Een aantal omwonenden hebben zich ook verzameld bij het protest. Peerke Hartogs woont in een flat dicht bij het Paletplein en hij maakt zich veel zorgen. “Ik heb een buurmeisje en zij is vijf jaar. Ik ben bang dat er meer criminaliteit zal zijn en het daardoor niet meer veilig is voor de kinderen hier uit de buurt”, vertelt Hartogs. Ook Hubert de Kamp herkent zich hierin. “De wijk is al zo kwetsbaar. Wanneer mensen aan wiet beginnen, worden ze ook verslaafd aan coke en zo gaat dat maar door. Het is echt ellende.”
Na de speeches gingen de demonstranten met een lint door de wijk lopen. Ze liepen richting de basisscholen en de gymzaal. Tijdens de demonstratie was een wijkagent en een boa aanwezig om het protest zo rustig mogelijk te laten verlopen.
Burgemeester in gesprek
Donderdagavond ging burgemeester Theo Weterings, in besloten kring, al in gesprek met de wijkraad en ondernemers uit Tilburg West. Ze uitten hun zorgen en de burgemeester kon op zijn beurt nog eens de plannen toelichten.
De kans dat de pijnpunten van de vertegenwoordigers van de wijk invloed hebben op de besluitvorming, is klein. “Er is beleid gemaakt en dat volgen we. Wij hebben twee vergunningen beschikbaar voor twee coffeeshops binnen de gemeente Tilburg. Degene die een coffeeshop wil openen, moet zelf op zoek gaan naar een locatie. Die locatie moet vervolgens voldoen aan de uitgangspunten van het beleid. Daarin staat onder meer dat de coffeeshop minstens 250 meter van een school en jongerenaccommodatie verwijderd moet zijn.”
Rookverbod
De burgemeester begrijpt de zorgen van de ondernemers en de wijkraad en wil in gesprek blijven. In winkelcentrum Koningsoord werd destijds gesproken over een blow, rook en vape verbod. Zo’n verbod zou ook bij Paletplein kunnen gelden om de overlast te beperken.
De aanvrager heeft zes weken de tijd om de vergunning aan te vragen en daarna heeft de gemeente nog dertien weken de tijd om de aanvraag te beoordelen. Als Weterings dan een besluit genomen heeft, kunnen belanghebbenden nog bezwaar aantekenen.
LEES OOK:
Paletplein mogelijke locatie voor nieuwe coffeeshop in Tilburg (omroeptilburg.nl)
Geen vergunning voor coffeeshop, maar de strijd is nog niet gestreden in Berkel-Enschot (omroeptilburg.nl)