Tekort aan openbare toiletten in Tilburg, vooral daklozen de dupe

Pas op de Plaats Kiosk in het Centrum | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Tilburg kampt met een tekort aan openbare toiletten. De toiletten die er zijn, zijn vaak ’s avonds gesloten, niet gratis en niet voor iedereen toegankelijk. Dit is niet alleen lastig voor het winkelende publiek, maar ook vooral voor de tientallen dak- en thuislozen in de stad.

De openbare toiletten in Tilburg laten te wensen over, blijkt uit onderzoek van journalisten van het programma Pointer (KRO-NCRV). Vanwege het tekort doen veel dak- en thuislozen personen noodgedwongen hun behoefte in parkeergarages, struiken of buiten op straat. Ergens binnenlopen bij de horeca zit er niet in; eigenaren weren daklozen uit angst voor overlast.

Volgens de gemeente zijn er 38 openbare toiletten, maar dit cijfer is misleidend voor dak- en thuislozen. Voor acht toiletten moet namelijk betaald worden en veel andere locaties in bijvoorbeeld gemeentekantoren en wijkcentra zijn na 20.00 uur gesloten. In de binnenstad zijn slechts twee toiletten 24 uur per dag gratis toegankelijk. Deze beperkte voorzieningen zijn vaak in slechte staat, duidelijk beschreven in de reportage van Pointer: “De deur is stuk, overal op de grond ligt toiletpapier en het stinkt hier vreselijk naar urine en poep.”

400.000 euro investering

Om de situatie te verbeteren, heeft de gemeente 400.000 euro geïnvesteerd in betere sanitaire voorzieningen. Deze investering moet de vindbaarheid van de toiletten verbeteren en heeft geleid tot twee nieuwe toiletruimtes in de binnenstad, in een bedrijfsverzamelgebouw en een fietsenstalling. De locacties zijn beide ’s nachts gesloten en bieden voor daklozen dus geen oplossing. Er is dringend behoefte aan meer 24-uurs toegankelijke en gratis toiletten, voor zowel hen als voor het winkelende publiek in Tilburg.

“De situatie bij de parkeergarage aan het Pieter Vreedeplein voldoet duidelijk niet”, stelt Marcelle Hendrickx, wethouder Gezondheidszorg en Cultuur. Overdag zijn er wel enkele goede voorzieningen, zoals in de LocHal. “Die hebben we bewust zo lang mogelijk open gehouden, zodat mensen hier naar de wc kunnen, een krantje kunnen lezen en een kopje koffie kunnen drinken”, legt Hendrickx uit. Maar dit is niet voldoende. “Daar moeten we echt iets aan doen.”

Collectieve voorzieningen

De wethouder erkent de kritiek dat het actieplan Dakloosheid, drie maanden geleden gelanceerd, te laat komt. Al eerder merkte raadslid Stefan Jansen (PVDA) op dat de bestaande toiletten vaak moeilijk te vinden en vies zijn. “Die constatering klopt. Het is ingewikkeld om het voor elkaar te krijgen, vooral omdat we niet altijd eigenaar van de gebouwen zijn. Het gaat ook om hoe we het veilig houden voor iedereen”, aldus Hendrickx.

Volgens Hendrickx zou een mogelijke oplossing zijn om meer collectieve voorzieningen te creëren, waar dak- en thuislozen overdag binnen kunnen lopen voor een toiletbezoek. “We hopen dat ook cafés, restaurants en winkeliers hun toiletten openstellen voor deze groep.”

LEES OOK:
Tilburg pakt dakloosheid aan: ‘Meer dan bed, bad en brood’
Daklozen bij Mindlabs: ‘Het blijft een openbaar gebouw’

Angela Weisz