“Het is wel even wennen, hè”, vindt Leo Hertoghs, die samen met een aantal medevrijwilligers op de nieuwe locatie druk aan het werk is. De oude locatie lag op steenworp afstand van zijn huis. Nu moet hij een half uurtje fietsen om de tuin te bereiken. Maar hij heeft het er graag voor over. “Ik werk nu pakweg vier, vijf jaar bij de Stadstuinderij. Met veel genoegen, moet ik zeggen. Voor mij is het een geweldig iets om wat meer structuur te krijgen.”
Geen tijdelijke locatie meer
En voor meer structuur heeft Groeituin013 nu ook meer mogelijkheden. Van de oude locatie was altijd al bekend dat het om een tijdelijk onderkomen ging. Directeur Hein van den Hurk van Stichting Het Werkt hoop met de Stadsakker een definitieve locatie te hebben gevonden. Maar voordat de tuin in volle bloei staat, moet er nog wel een hoop gebeuren. “En we zitten al laat in het teeltseizoen, wat natuurlijk maakt dat er best wel veel druk op zit. Het hele land moet gespit worden, bemest worden, er moet beregening aangelegd worden”, somt Van den Hurk op.
In de tuin worden straks, net als bij de Piushaven, verschillende soorten groenten en fruit verbouwd. Ook zullen er bloemen worden gekweekt. Zo’n 80 vrijwilligers zorgen er samen met mensen in een dagbestedingstraject voor dat alles groeit en bloeit. De tomaten, komkommers en andere producten van het land worden vervolgens verkocht in een winkeltje bij de tuin.
Vlaamse schuur
Ook zijn er plannen die op de oude locatie vanwege het tijdelijke karakter niet realiseerbaar waren. Directeur Hein wijst op een bouwkavel dat aan de tuin grenst: “Die hebben we zo ingericht om op termijn een Vlaamse schuur te realiseren. Daar is zowel plek voor vrijwilligers om te pauzeren als een plek om groepen te ontvangen. We kunnen er invulling geven aan een educatieve ruimte.”
Voordat het zover is, is het nog even hard aanpoten voor de vrijwilligers. Maar dat geeft niet, vindt Leo: “Een van mijn beweegredenen om op de Stadstuinderij te werken, is om in beweging te zijn. Nou, dat hebben we dus hier volop.”