Aanbod op Tilburgse woningmarkt verdubbeld, minimale invloed op de prijs

Het kunstwerk Niet Thuis Huizen van Kunstenaars collectief Tilburg Cowboys de Spoorzone in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het aantal huizen dat te koop wordt aangeboden op de Tilburgse woningmarkt is het afgelopen jaar verdubbeld. Toch zorgt dit er niet voor dat de prijzen heel veel veranderen, al lijkt de tijd van het extreme overbieden voorbij.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Toine Naber, makelaar in Tilburg, licht het een en ander toe over de Tilburgse cijfers. “De markt ontspant steeds meer. Het wordt weer wat meer reëel.”

Meer huizen te koop
Zo vertelt hij dat er wel het een en ander aan het veranderen is op de woningmarkt, maar dat hij nog geen hele schokkende dingen heeft gezien. “Er staan veel meer huizen in de verkoop, maar het aantal woningen dat daadwerkelijk verkocht wordt, ligt ongeveer gelijk met een jaar geleden.”

Waar het vorig jaar nog vechten om een huis was, valt dat nu dus wel mee, vertelt Naber. Het betekent dan weer niet dat de prijs van een huis een stuk lager ligt dan een jaar geleden. “Eind 2021 kostte een huis gemiddeld 390.000 euro in Tilburg en dat bedrag ligt nu op 374.000 euro. Dat is maar een minimale daling.”

Huizen langer in verkoop
Iets wat volgens Naber ook interessant is, is de verkooptijd van een huis. Huizen staan in Tilburg één week langer te koop dan aan het einde van 2021; niet 21, maar 29 dagen.
Dat lijkt veel, maar nog altijd worden huizen gemiddeld binnen dertig dagen verkocht. “Dat is wel wat anders dan vroeger, waar het heel normaal was om twee á drie maanden in de verkoop te staan. ”Dit is allemaal het gevolg van het feit dat minder mensen een huis willen kopen, licht de Tilburgse makelaar toe.

“Tot een jaar geleden vroeg je een prijs en wist je bijna zeker dat mensen eroverheen gingen bieden. Iedereen wilde dat huis per se hebben. De prijs waarvoor je een huis verkocht, lag vaak boven de vraagprijs.” Eind 2021 lag dit altijd zo’n zes tot acht procent boven de vraagprijs. Inmiddels betaal je gemiddeld genomen weer rond de vraagprijs.

Pieter Soethout