Tilburg – Een jongen is woensdagmiddag in de bus bij station Tilburg Universiteit hardhandig door een tiental politieagenten aangehouden. Er ontstond een discussie tussen de buschauffeur en de jongen, omdat hij zijn broodje niet wilde opbergen. Eten in de bus is tegen de regels. De chauffeur voelde zich niet veilig genoeg om door te rijden en maakte een interne melding, waardoor bij de volgende halte twee agenten klaarstonden.

De jongen stapte de bus in met een broodje in zijn handen en weigerde dit op te bergen. Hij nam vervolgens gewoon plaats in de bus, maar de buschauffeur weigerde daarop om verder te rijden. Na tien minuten ging de bus toch rijden, op aandringen van de overige passagiers. Bij de volgende halte stonden echter twee bijzondere passagiers te wachten: twee agenten waren op de melding van de bus afgekomen. Toen de jongen ook tegen de politie inging, voet bij stuk hield en weigerde de bus te verlaten, werd hij aangehouden.

Volgens passagiers en omstanders ging de aanhouding er ruig aan toe. Yoni Klarenbeek filmde het tafereel vanuit de bus (lijn 2, Conservatoriumlaan). In zijn video, die hij op Facebook plaatste, is te zien is hoe de politie de broodjeseter hardhandig aanpakt en tegen de grond werkt. Het lukte de agenten samen niet goed om hem te overmeesteren en dus werd vervolgens om assistentie gevraagd en verscheen er nog een tiental agenten. “Het is ronduit belachelijk hoe de politie hier optreedt, het was totaal onnodig”, aldus de filmende passagier.

 

 

 

 

Reactie politie en busmaatschappij

De politie laat in een reactie weten dat de jongen zich vervelend gedroeg en dat hij na herhaaldelijk vragen weigerde de bus te verlaten. Tijdens zijn aanhouding sloeg hij om zich heen, zo zegt een politiewoordvoerder. “Hij werkte niet mee. En als je bent aangehouden, moet je meewerken. Huisregels van een bus moet je in acht nemen, het is geen openbare ruimte.” De politie heeft een geweldsrapportage opgesteld, dat is gebruikelijk bij incidenten waarbij de politie geweld moet gebruiken.

 

 

Busmaatschappij Arriva heeft ook gereageerd op het incident:

Vanmiddag is er een voorval geweest in een bus in Tilburg. Een reiziger wilde instappen met etenswaren, wat niet is toegestaan in onze bussen. De chauffeur heeft de reiziger vriendelijk verzocht zijn etenswaren niet in de bus te nuttigen. Dit heeft geleid tot een discussie, waarbij de chauffeur zich zeer onveilig voelde. De chauffeur heeft daarom een interne melding gedaan bij onze verkeersleiding. De verkeersleiding regelt assistentie ter plaatse middels Arriva-stewards of politie, afhankelijk van beschikbaarheid en de locatie. In dit geval kon de politie sneller ter plaatse zijn.

Bron: Hart van Nederland / Yoni Klarenbeek

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Algemeen

Bekijk ook

Broodje Jantje sluit op het Pieter Vreedeplein: Einde van een tijdperk

Het is een einde van het tijdperk. Broodje Jantje zal verdwijnen van het Pieter Vreedeplei…