Het is een prachtig stukje groen, te midden van industrieterrein Kraaiven, aan het randje van Tilburg: Charlotte Oord. Een stukje vergeten en verwaarloosd Tilburg. Over niet al te lange tijd zal het gebied veranderen van groen naar grijs en grauw.

Door: Niek Groot Bleumink

Charlotte Oord heeft een rijke historie voor Tilburg. Het terrein is vernoemd naar Charlotte Swagemakers die er in 1914 een sanatorium voor tuberculosepatiënten heeft opgericht. Maar tijdens de polio-uitbraak in Nederland, veranderde Charlotte Oord in een opvangcentrum voor poliopatiënten. Daarna is het ook nog een revalidatiecentrum geweest voor gehandicapten en comapatiënten. Het is echt een plek geweest voor jongeren en kinderen die er veel liefde, onderwijs en verzorging hebben mogen ontvangen.

Eind jaren ’90 sloten de deuren van Charlotte Oord en sindsdien heeft de tijd er stilgestaan en heeft de natuur haar vrije gang kunnen gaan. In 2015 heeft Draaimolen er voor het eerst een festival gehouden met respect voor de natuur.

Zou het een idee zijn om de evenementen die nu nog plaatsvinden in het Leypark, te verhuizen naar dit nostalgisch stukje Tilburg? Zo wordt het Leypark ontlast en kunnen festivalvierders genieten van een mooi stuk groen van Tilburg, zonder omwonenden te veel tot last te zijn, daar er minder mensen in de buurt van Charlotte Oord wonen dan bij het Leypark. Of moet ook dit stukje groen verdwijnen en plaatsmaken voor beton, steen en asfalt?

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Algemeen

Bekijk ook

Hulpdiensten hebben nacht en dag werk aan enorme brand op Kraaiven

De hulpdiensten hebben de hele nacht en dag nodig gehad om de enorm grote brand op industr…