Elke nacht huilt je pasgeboren kindje, dag in en dag uit. Je doet alles wat je kan, maar het mag niet baten. Dit is wat Marieke meemaakte met haar dochter Soof. Vanwege haar slechte basis in haar eigen jeugd vatte ze het erg persoonlijk op dat Soof een huilbaby bleek te zijn. Dit is een van de vele verhalen waarbij ondersteuning hulp kan bieden voor ouder en kind, aldus Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid.

De Jonge stapt de dubbeldeksbus binnen en kijkt gelijk verwonderd naar de vele lege zitplekken. Er zou een grote opkomst aan pers zijn, maar dit aantal werd niet behaald. Later die middag zou zijn project ‘Kansrijke Start’ gelanceerd worden in het ETZ Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij loopt door naar een tafeltje met daar rondom een bankje achterin de bus. Hij gaat naast Marieke zitten. Ze vertelt hoe het is om als jonge moeder problemen te hebben. Hij knikt vol begrip en zegt: “Wat sterk dat je dan zelf zegt ‘ik heb hulp nodig’.” De Jonge kijkt met een goedbedoelde blik en indringend naar Marieke. Ze vervolgt haar verhaal en de minister vertelt later over ‘Sterk Huis’. Een organisatie die hulpverleent aan kind en ouder. “Het doet van alles, het is begonnen als vrouwenopvang. Maar ‘Sterk huis’ is ook een Blijf Van Mijn Lijf Huis.” De Jonge is vooral benieuwd naar het proces dat Marieke heeft doorstaan.

De rechterhand van De Jonge zit in een bijna net zo’n chic pak als dat van de minister. Af en toe geven ze een kort knikje naar elkaar, maar de focus blijft op de moeder. “Maar wat voor hulp had je nu nodig?” vraagt hij halverwege het antwoord van Marieke. “Uiteindelijk was je dochter kerngezond, maar had jij een probleem. Dit lijkt me wel een ander type hechtingsprobleem.” Marieke legt uit dat ze uiteindelijk geen hechtingsprobleem had, maar dat ze voornamelijk bang hiervoor was. De truc was volgens haar om vooral te benoemen wat er wel goed ging, daar heeft ‘Sterk Huis’ haar veel mee geholpen. De minister beaamt dit en legt uit dat ook het project ‘Kansrijke Start’ extra kijkt naar een juiste ondersteuning, die voor ieder anders kan zijn.

Net voordat hij de volgende zin wilde beginnen, onderbrak ik hem: “Hoe wordt er in kaart gebracht welke ouder het wel of niet nodig heeft?” Hij gaat verder: “Het is een hele medische keten, die op zichzelf staat en nogal versnipperd is. Er worden telkens echo’s etcetera gemaakt, maar de sociale factoren zijn van net zo groot belang. Gelukkig, hebben we daar nu prachtig onderzoek voor, zoals dat van Eric Steegers en Tessa Rozeboom. De manier hoe we de geboortezorg hebben ingericht, en met name naar de vrouwen die kwetsbaar zijn, moeten we herinrichten. We moeten beginnen voor de zwangerschap en in een veel eerder stadium tijdens de zwangerschap.” “Maar nu naar jouw vraag specifiek”, zegt hij met een glimlach. “We moeten een bord spaghetti leegtrekken. Veel professionals rondom de ouders heen moeten veel alerter zijn en opletten wie het wel en niet nodig hebben.”

Als de huidige zorg veel alerter moet zijn dan zijn er wellicht ook meer artsen nodig. Er is al een groot tekort in de meeste ziekenhuizen. In Tilburg is niet voor niets een deel van de spoedafdeling van het ETZ gesloten. “Ik denk dat het wel meevalt. Er zijn niet meer mensen nodig in het ziekenhuis. Vooral veel mensen in de hulpverlening of in het wijkteam kunnen goed een handje helpen. Zij kunnen al met een gesprek thuis veel hulp bieden, wat het ziekenhuis misschien pas later kan. Daarnaast is de voorzorg met name van groot belang en ook de interconceptiezorg.” (zorg tussen twee zwangerschappen in)

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Algemeen