‘Economische schade door coronavirus kan beperkt blijven’

Prof. dr. Sylvester Eijffinger | Archieffoto Omroep Tilburg

TILBURG – Door het coronavirus krijgt de economie een harde klap. Ook Tilburg is getroffen door deze economische achteruitgang. Met een vrij recente herinnering aan de kredietcrisis in 2008 klinkt dit wellicht onheilspellend. Prof. dr. Sylvester Eijffinger is ervan overtuigd dat de herhaling van zo’n situatie onwaarschijnlijk is.

Eijffinger is econoom, geeft les aan de Universiteit van Tilburg en adviseert de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. Of er een crisis komt weet Eijffinger niet zeker, wel zegt hij: “Het belangrijkste om je te beseffen is dat we in 2008 in een crisis belandden door fouten in het systeem, dat is nu niet het geval.”

Er worden volgens Eijffinger op dit moment al veel initiatieven gestart om de economische schade te beperken. “Het kabinet en de Europese Centrale Bank zijn al bezig om schade door het coronavirus op te vangen. Dit betekent dat de regels voor financiële bijstand versoepeld kunnen worden. In het geval van een systeemfout kan dat niet. In vergelijking met 2008 is er tot nu toe veel gemakkelijker op de economische schade in te spelen.”

Het coronavirus is een zogenaamd RINO-virus. Dit betekent dat het virus niet of nauwelijks overleeft bij hogere temperaturen, zo legt de econoom uit. “We moeten voorlopig hopen op een warme meimaand, en kijken hoeveel effect dit heeft. Als we de economische bevriezing tot drie maanden kunnen beperken, dan is de schade op te lossen. Zo kunnen bedrijven overeind blijven en zullen velen hun baan kunnen houden”, aldus Eijffinger. “Daarnaast is Tilburg nu echt het epicentrum van de crisis omdat het hier voor het eerst werd vastgesteld. Als we, voorzichtig, uitgaan van hoe een normale epidemie verloopt, zal dat betekenen dat Tilburg er ook als eerste uit is. Dat is in ieder geval een mooie gedachte.”

Joram Niese