Eerste coronabesmetting in Nederland, patiënt verblijft in ETZ

Het ETZ is niet blij met de actie #Ikdoenietmeermee, en noemt deze zelfs ‘onvoorstelbaar’. Want op dit moment neemt het aantal patiënten toe en daarom is het belangrijk om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden volgens het ETZ.
Archieffoto.

TILBURG – De eerste persoon in Nederland die het coronavirus heeft opgelopen, verblijft in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg & Sport vanavond bekend gemaakt in de live-uitzending van de NOS over het coronavirus.

Volgens Omroep Brabant gaat het om een 56-jarige ondernemer uit Loon op Zand.

Ook het ziekenhuis heeft bevestigd dat er een patiënt is opgenomen met “een sterke verdenking van het coronavirus”. De minister vertelde later in Nieuwsuur dat de patiënt inmiddels twee keer positief is getest op het virus. Dat is het protocol.

Volgens het RIVM is de man onlangs in de Italiaanse regio Lombardije geweest. Dat is de regio in Noord-Italië waar de afgelopen dagen veel coronabesmettingen zijn geconstateerd. De patiënt zit momenteel in isolatie, de GGD brengt in kaart met wie deze persoon in contact is geweest.

Speciaal protocol bij het ETZ

Het ziekenhuis heeft een speciaal protocol als een patiënt ervan wordt verdacht het virus te hebben. “In dit protocol staat wat we doen als iemand – die onlangs in een risicogebied is geweest – zich in het ETZ meldt met ziekteverschijnselen. Ook staat in het protocol hoe we patiënten behandelen. We houden hierbij rekening met de veiligheid van andere patiënten en onze eigen medewerkers.”, zo is te lezen op de website van het ziekenhuis.

Vooralsnog geen extra maatregelen bij gemeente

Een woordvoerder heeft aan Omroep Brabant laten weten dat de gemeente Tilburg vooralsnog geen extra maatregelen neemt. “We houden de vinger aan de pols. We kijken van moment tot moment wat we moeten doen.” Wel houdt de gemeente ” nauw contact met de Rijksoverheid en de RIVM”.

Tijmen Moelker