ETZ zet alle zeilen bij

TILBURG – Nu Nederland is getroffen door de coronacrisis staan de ziekenhuizen onder grote druk. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg zet alles op alles om de situatie zo goed mogelijk te beteugelen.

Via de website houdt het ziekenhuis de stad bijna dagelijks op de hoogte. Inmiddels zijn alle vrijwilligers naar huis gestuurd om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. “Binnen het ETZ werken 276 vrijwilligers. Zij doen ontzettend belangrijk werk. 50 procent van onze vrijwilligers is 67 jaar of ouder. Zij worden gezien als een kwetsbare groep in de samenleving”, laat het ziekenhuis in een online verklaring weten.

Onlangs deed het ziekenhuis nog een oproep voor ‘extra handjes’. De reacties waren zo overweldigend dat het ziekenhuis de Tilburgers verzoekt niet langer te reageren, tenzij zij gediplomeerd en BIG geregistreerd verpleegkundige of geregistreerd arts zijn en minimaal twaalf uur per week beschikbaar zijn.

Bij een interne steekproef is ruim 9% van de geteste medewerkers van het ETZ positief getest. Het ziekenhuis benadrukt dat het hier niet alleen om medisch personeel gaat, maar ook om administratief medewerkers en personeelsleden uit de keuken die geen patiëntcontact hebben.

Het ziekenhuis nam al eerder maatregelen. Zo zijn veel poliklinische afspraken en operaties zonder spoed uitgesteld en is de bezoekregeling aangepast. Patiënten mogen nog maximaal één persoon per dag ontvangen.

Tom van Rooijen