ETZ biedt gratis anonieme hiv-sneltest aan

Zondag 1 december is het Wereld Aids Dag. Het ETZ in Tilburg biedt daarom op vrijdag 29 november gratis anonieme hiv-sneltesten aan. Verpleegkundig consulent Aniek Adams vindt het ook belangrijk dat mensen zich laten testen. “Iedereen met onveilig seksueel contact loopt mogelijk risico.”

Ervaring leert dat infectie met hiv iedereen kan overkomen. In het ETZ zijn al met al ongeveer 1.200 patiënten in behandeling. En daar komen elk jaar tussen de zestig en tachtig patiënten bij. “Het virus maakt geen onderscheid; het doet er niet toe of je nog heel jong of al iets ouder bent“, legt Adams uit. Dat blijkt ook uit cijfers. De patiënten zijn van alle leeftijden (18 tot 80 jaar), hebben meer dan vijftig nationaliteiten en komen uit alle lagen van de bevolking.

Hiv is te behandelen

Hiv is een virus dat het afweersysteem aantast. Je kan het onder meer oplopen door seks te hebben zonder condoom. Zo’n infectie met hiv is alleen aan te tonen via een hiv-test. Maar veel mensen die geïnfecteerd zijn met hiv zijn zich hier niet bewust van. Ze ontdekken het dus pas op het moment dat ze ziek worden.

Meld je aan voor een gratis anonieme hiv-sneltest bij ETZ

De testen worden vrijdag 29 november op locatie ETZ Elisabeth afgenomen van 09.00 tot 16.30 uur, op de polikliniek Interne Geneeskunde (route 25). Volwassenen vanaf 18 jaar kunnen zich vanaf maandag 25 november aanmelden via 06-39864154 (bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur).

Kees-Luc Simons