Landelijke persconferentie: Horeca, sportclubs en scholen dicht, maatregelen verlengd tot en met 6 april

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid | Foto: Roel Wijnants / flickr.com

TILBURG – De horeca, sportclubs en scholen gaan alsnog dicht. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat het coronavirus zich nog verder kan verspreiden. Dat werd vandaag bekend gemaakt in een persconferentie door ministers Bruins (Medische Zorg & Sport) en Slob (Onderwijs).

Alle horeca moet zondag om 18:00u de deuren sluiten. De minister heeft aan de lokale autoriteiten gevraagd om dat te gaan handhaven. Daarnaast is het zo dat alle maatregelen zijn verlengd tot en met 6 april. Tot die datum zijn dus ook de scholen en kinderopvanglocaties gesloten. Voor kinderen met ouders in een vitale sector, zoals de zorg, andere hulpdiensten, mensen in de voedingsindustrie en enkele andere beroepen, wordt opvang geregeld.

Gevolgen voor Tilburg

In Tilburg hadden de universiteit en de twee hbo-instellingen Avans en Fontys al eerder besloten om geen fysiek onderwijs te geven. Eerder vandaag maakte ook ROC Tilburg bekend dat er de komende weken alleen online les wordt gegeven. Als het kabinet inderdaad heeft besloten om alle scholen te sluiten, zullen de overige onderwijsinstellingen voorlopig moeten stoppen met het lesgeven op locatie.

De Tilburgse horecazaken mochten in ieder geval tot zondag nog zelf beslissen om wel of niet open te gaan. Evenementen met meer dan 100 bezoekers waren echter al wel verboden. Sommige horeca-ondernemers hadden op eigen initiatief de deuren al gesloten, maar vanaf 18:00u valt er voor deze ondernemers dus niets meer te kiezen. Overigens geldt het verbod niet alleen voor cafés en restaurants, maar bijvoorbeeld ook voor coffeeshops.

Ook sportclubs mochten tot zondag nog zelf kiezen om wel of niet open te gaan. Wel sloten alle gemeentelijke sportaccommodaties, zoals sporthallen en zwembaden, afgelopen vrijdag al de deuren. Ook enkele fitnessketens hebben bekend gemaakt voorlopig al hun vestigingen te sluiten.

Tijmen Moelker