Gilze en Rijen – Wethouder Aletta van der Veen installeerde woensdag 24 oktober de nieuwe leden van de jeugdgemeenteraad. Leerlingen van alle basisscholen in de gemeente hebben uit hun midden deze nieuwe leden gekozen.

Yente is gekozen tot jeugdburgemeester. Yente zit in groep 7 van basisschool De Vijf Eiken in Rijen. Er waren maar liefst zes kandidaten voor het jeugdburgemeesterschap.

De jeugdgemeenteraad bestaat uit leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool. Van elke school in Gilze, Hulten, Molenschot en Rijen zitten er kinderen in de raad. Ook zit er één leerling in die in de gemeente woont, maar buiten de gemeente naar school gaat.

In de jeugdgemeenteraad zitten nu: De Bolster – Brendan (groep 8) en Marijn, Isabella en Maud (groep 7), De Wildschut – Eyob en Meyke (groep 8) en Rodey (groep 7), St. Anna – Nikki, Esmee en Bjorn (groep 7), De Drie Musketiers – Lieke, Dirk, Tijl en Frederique (groep 7), De Kring – Faroeq en Mike (groep 8), Salahdin en Emma (groep 7),

De Brakken – Sophie (groep 8), Amber en Jasper (groep 7), De Vijf Eiken – Cas (groep 8), Yente en Evianne (groep 7), St. Jozefschool – Nowa en Evla (groep 8), Maud en Jens (groep 7), J.J. Anspachschool – Niels (groep 8)

Met een jeugdgemeenteraad wil de gemeente de kinderen betrekken bij het lokale bestuur. De kinderen leren zo op een speelse manier over de gemeentelijke organisatie en de bestuurlijke taken. Maar er is meer; de jeugdgemeenteraad is voor de gemeenteraad ook een klankbord.

De kinderen weten precies wat er in hun omgeving speelt en de jeugdgemeenteraad kan een belangrijke rol spelen bij de besluiten die de gemeenteraad uiteindelijk neemt.

Komend jaar gaat de jeugdgemeenteraad zich onder andere bezig houden met kinderarmoede, een speeltuincheck en jeugdburgerschouw. Ook organiseren de kinderen een middag voor ouderen. Jongerencentrum A16/ContourdeTwern ondersteunt de jeugdleden bij het uitvoeren van hun ideeën.

Laat meer zien van Algemeen

Bekijk ook

Hart van Brabant Nieuws – 21 maart 2019

Het Hart van Brabant Nieuws van 21 maart 2019: – PS2019 in het kort: De uitslagen &#…