Nieuwe regels rondom het sluiten van drugspanden

Tilburg – Tot nu toe werden drugspanden alleen tijdelijk gesloten bij aanwezigheid van harddrugs, of bij aanwezigheid van 1000 hennepplanten of meer dan 5000 gram softdrugs. In de overige situaties kregen eigenaren van drugspanden een schriftelijke waarschuwing.

De gemeente Tilburg heeft inmiddels hierin haar beleid aangepast. Voortaan kan men een woning sluiten voor drie maanden als er meer dan 200 hennepplanten of -stekken aanwezig zijn, of als er meer dan 500 gram softdrugs wordt gevonden.

De gemeente past het Damoclesbeleid (beleidsregels artikel 13b Opiumwet) aan omdat ze harder wil optreden tegen de georganiseerde criminaliteit. Burgemeester Theo Weterings: “Gelet op de betrokkenheid van criminelen, ook bij kleine hennepkwekerijen, is het wenselijk om een woning al bij 200 planten of 500 gram te kunnen sluiten. Bij deze hoeveelheden is er al sprake van een fikse drugshandel.”

De nieuwe regels rondom het sluiten van drugspanden zijn van toepassing voor zowel huur- als koopwoningen.

Inwoners die overlast hebben van drugs en/of het vermoeden hebben dat er hennep wordt geteeld, kunnen contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Anoniem blijven kan ook. Geef de tip dan door via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000. Deze onafhankelijke meldlijn stuurt meldingen door naar de gemeente en de politie.

Omroep Tilburg