Ook Tilburg krijgt speciale huisartsenposten voor vermoedelijke coronabesmettingen

TILBURG – In navolging van de gemeente Goirle, worden ook in de gemeente Tilburg speciale posten ingericht waar huisartsen hun patiënten met een vermoedelijke coronabesmetting naar kunnen doorverwijzen. Eén van de posten bevindt zich in sporthal T-Kwadraat, waar hard werd gewerkt om alle faciliteiten op orde te brengen.

Net als in Goirle gaat het ook hier om locaties waar patiënten niet op eigen houtje kunnen langskomen. Pas als de eigen huisarts besluit, bijvoorbeeld na een telefonisch consult, dat het nodig is dat een patiënt gezien wordt, worden mensen doorverwezen naar een centrale post zoals in T-kwadraat.

Praktijkmanager Robert van Ellenbroek kan niet vaak genoeg benadrukken dat het niet gaat om centra waar getest wordt op het coronavirus. “Hier is een huisartsen-spreekuur. We hopen natuurlijk niet dat het nodig is, dat is wel dubbel, maar dat hoort er een beetje bij in deze tijden.”

Veilig dankzij evenementenafzuiging

In Goirle is er gekozen voor een locatie in de buitenlucht om het risico op het besmetten van ruimtes of medisch personeel zoveel mogelijk te verkleinen. Maar volgens Van Ellenbroek is ook deze locatie, die door de huisartsen zelf is uitgekozen, goed geschikt om mensen met een mogelijke coronabesmetting naartoe te laten komen. “We hebben hier een fantastische evenementenafzuiging. Die is zo enorm dat als je wilt badmintonnen, als dat aanstaat, dat het niet lukt. Dat maakt ook dat het hier veilig en goed is en de besmettingsgraad laag is als je mensen in deze hal ontvangt.”

Daarnaast zijn er nog meer maatregelen genomen om alles zo veilig mogelijk te maken. Dat begint al bij de overkapte wachtrij, waar met borden staat aangegeven dat er anderhalve meter afstand moet worden gehouden. Ook binnen is ervoor gezorgd dat die afstand goed gewaarborgd blijft. Met witte lijnen zijn de looproutes in de grote sportzaal duidelijk gemarkeerd, zodat patiënten elkaar niet tegen het lijf lopen.

Ook op andere locaties

De tijdelijke praktijk die nu in T-kwadraat ingericht is, doet dienst als centrale coronapost voor de drie huisartsenpraktijken in Tilburg-Zuid. Ook op andere locaties in Tilburg worden dergelijke posten ingericht. In Tilburg-West is het een kerk die dienst doet als coronapost. In Tilburg-Noord wordt de Drieburcht ingericht als huisartsenpost en ook in de Reeshof kunnen inwoners, met een doorverwijzing van de huisarts, in een centrale post terecht.

Tijmen Moelker