Opvang van dak- en thuislozen in voormalige kazerne nu al uitgebreid

TILBURG – De opvang van dak- en thuislozen in de voormalige Koning Willem II kazerne in Tilburg wordt nu al uitgebreid. In eerste instantie zouden alleen zieke personen zonder vaste woon- of verblijfplaats in het leegstaande pand aan de Ringbaan-Zuid worden opgevangen. Sinds afgelopen vrijdag kunnen er ook gezonde dak- en thuislozen terecht. Die worden opgevangen in een ander gebouw op het terrein.

De gemeente wil de opvang van mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats “uit praktische overwegingen” concentreren op één locatie. In de voormalige gevangenis waren eerder al 24 kamers gerealiseerd waar zieke dak- en thuislozen opgevangen konden worden. Het gaat dan om mensen die eigenlijk in thuisisolatie moeten, maar waarbij dat niet kan omdat er geen thuis is.

Gezonde daklozen konden nog steeds terecht in de reguliere nachtopvang aan de Gasthuisring. Door de richtlijnen van het RIVM kunnen daar momenteel echter minder mensen opgevangen worden. Daarom had de gemeente een tijdelijke, extra opvanglocatie ingericht in een gymzaal aan de Cederstraat. Die locatie komt nu te vervallen, want de extra opvangcapaciteit kan nu gerealiseerd worden in de voormalige kazerne. Bovendien kunnen mensen daar 24 uur per dag terecht.

In de tijdelijke opvang in het kazernegebouw is verzorging en ondersteuning aanwezig van een arts en de GGD. Ook is er 24 uur per dag bewaking. Het verblijf in de opvang is, ook voor zieke daklozen, geheel vrijwillig.

Tijmen Moelker