Tilburg – Nog altijd hebben jaarlijks landelijk meer dan honderdduizend kinderen te lijden onder kindermishandeling. Gevallen van kindermishandeling lopen uiteen van verwaarlozing en mishandeling tot seksueel misbruik. Van 20 tot en met 26 november wordt er extra aandacht geschonken aan deze kwestie met de Week tegen Kindermishandeling. “We geloven dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben om kinderen veilig op te kunnen laten groeien,” aldus Marianne Volaart, projectleidster van de Week tegen Kindermishandeling.

Uit een laatste studie in 2012 blijkt dat 119.000 kinderen slachtoffer zijn van kindermishandeling. “Bij kindermishandeling denken mensen nog vaak aan fysiek geweld, maar deze cijfers gaan ook over kinderen die opgroeien in onveilige gezinssituaties. Bijvoorbeeld wanneer kinderen getuige zijn van huiselijk geweld of wanneer ouders gewoon niet goed voor hun kinderen kunnen zorgen.”

 

 

Het motto van de Week tegen Kindermishandeling is ‘verbind voor het kind’. “Het kind staat centraal. Maar van verbinding gaat ook uit dat je het niet alleen kan. Het is belangrijk dat de kennis van kinderen en van opvoeders samen met de praktijkkennis van professionals en onderzoeken die gedaan zijn, wordt gebundeld. Dit om de sterkste aanpak van kindermishandeling te realiseren.” Voor de projectleidster is de week geslaagd wanneer professionals het gesprek met elkaar aangaan en hun expertise delen om te zorgen dat geweld stopt en de spiraal van geweld wordt doorbroken.

De weg om kindermishandeling Nederland uit te krijgen is nog lang, beseft Marianne. “We zien dat het onderwerp op de agenda is komen te staan. Er is een sterkte toename van bewustzijn. Als we realiseren dat we samen het verschil kunnen maken voor kinderen die opgroeien in onveilige situaties, dat we dan een mooie stap vooruit kunnen zetten. Je kan niet zeggen dat we er al zijn. Er zijn echt nog meters te maken met elkaar, maar we zijn wel stappen in de goede richting aan het zetten.”

 

Gedurende de week zullen er door heel Nederland activiteiten plaatsvinden om kindermishandeling aan het licht te brengen. Hoe signaleer je kindermishandeling en wat kun je er als buitenstaander aan doen? De activiteiten dienen ervoor om op deze vragen antwoord te geven. Ook in Tilburg zullen mensen deze week actief bewust worden gemaakt van kindermishandeling en wat er aan gedaan kan worden. Klik hier om te kijken welke activiteiten er in Tilburg plaats zullen vinden.

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Algemeen

Bekijk ook

Buurtfeest Kinder Vakantie Werk Loven-Besterd zondag 11 augustus

Zondag 11 augustus opent Kinder Vakantie Werk Loven-Besterd haar activiteiten weer met een…