Tilburg – Tilburgse verpleegkundige Annette Schellekens heeft een spel ontwikkeld dat andere verpleegkundigen spelenderwijs kan helpen om hun kennis te vergroten.

‘Logisch? Oncologisch!’ Dat is de naam die Annette heeft bedacht voor het spel. Ze werkt op de verpleegafdeling gastro-intestinale chirurgie in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg.

Het spel gaat dan ook over hoe het behandeltraject loopt voor een patiënt met met maag-, (endel)darm- of slokdarmkanker. “Door samen het spel te spelen wordt de kennis van verpleegkundigen op een leuke wijze vergroot”, zegt Annette.

De bedoeling van het spel is vooral dat verpleegkundigen met elkaar in gesprek gaan. Normaal bespreken ze bepaalde gevallen van actuele patiënten, maar als er even niet zo’n casus beschikbaar is, biedt het spel uitkomst. Er zitten ruim 140 vragen in het spel en het kan gespeeld worden met vier teams van twee à vier personen.

Annettes collega’s bij het ETZ hebben het spel al regelmatig gespeeld. “Ze zijn enthousiast, ze vinden het een leuke manier om van én met elkaar te leren.”

Volgens Annette kan het spel makkelijk aangepast worden aan andere afdelingen van ziekenhuizen. Ze hoopt dat het spel een vaste plek gaat krijgen bij de scholing van verpleegkundigen. 

Foto: ETZ | Joost Pistorius

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Algemeen

Bekijk ook

ETZ geeft patiënten en hun naasten voorlichting over osteoporose

Vallen kan grote gevolgen hebben als je zwakke botten hebt, namelijk het breken van botten…