TILBURG – De Tilburgse oud-coffeeshophouder van The Grass Company Johan van Laarhoven mag de rest van zijn gevangenisstraf in Nederland uitzitten. De Tilburger zat in Thailand vast, na door een Thaise rechter veroordeeld te zijn voor een gevangenisstraf van 75 jaar. Van Laarhoven wordt ervan beschuldigd van het witwassen van geld, dat hij had verdiend met de verkoop van cannabis in Nederland.

Van Laarhoven heeft ruim vijf jaar in de Thaise gevangenis gezeten. Hij werd in Thailand, waar hij op dat moment woonde, gearresteerd op verzoek van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland. Ook hier werd hij verdacht van witwassen. De Nederlandse ombudsman oordeelde echter vorig jaar dat de politie en het OM ‘onzorgvuldig’ hebben gehandeld in de zaak.

Het ging niet goed met Van Laarhoven in zijn Thaise cel. Hij zou erg ziek zijn geworden in de gevangenis en zijn familie vreesde voor zijn gezondheid. De roep om iets aan de situatie te doen werd zo groot, dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vorig jaar persoonlijk naar Thailand ging om daar te spreken met zijn ambtsgenoot. Dat lijkt nu zijn vruchten te hebben afgeworpen, nu Van Laarhoven op het vliegtuig naar Nederland is gezet.

De Tilburger komt echter niet op vrije voeten. Zijn veroordeling tot 75 jaar gevangenisstraf zal worden omgezet naar een straf volgens Nederlandse maatstaven. Daarbij wordt rekening gehouden met de tijd dat hij in Thailand vast heeft gezeten. Volgens de NOS blijft er uiteindelijk van de totale celstraf nog zo’n 19 maanden over die Johan van Laarhoven nog in Nederland uit moet zitten.

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Algemeen

Bekijk ook

Opera2day heet je welkom in het anatomische theater van de psyche – Opera Melancholica

OPERA2DAY en het New European Ensemble heten je nu welkom in het anatomische theater van d…