TILBURG – Patiënten die langere tijd in het ziekenhuis liggen, snakken er vaak naar om even een dagje ergens anders te kunnen zijn. Vanaf nu kan dat, al is het virtueel. Dankzij een virtual reality bril kunnen de patiënten van de oncologieafdeling van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) even een andere wereld ervaren.

Lees verder na de video

Schotland, ook heel mooi

Patiënt Marga is in ieder geval blij met de bril. “Het was net of ik op vakantie ging en daar nooit kom, maar dat ik dat nu kon zien, dat was heel mooi. En Schotland, dat vond ik ook mooi. Het is net of je er bent”.

De bril is er niet voor de lol. Het dragen van een VR-bril zou helpen bij het verminderen van pijn, angst en spanning. De werking ervan is volgens verpleegkundige Lonneke van Vugt al bewezen. Toch is het ziekenhuis benieuwd naar de werking bij hún patiënten. “Zo had ik gisteren een mevrouw die ontzettend veel pijn had, die had een pijnscore van zeven op een schaal van nul tot tien. In plaats van een tabletje heb ik haar die bril gegeven en ze heeft daarbij tien minuten tot een kwartier volledig ontspannen op bed gelegen.”

Samen met familie

De bril kan ook samen met de verpleging of met familieleden gebruikt worden. Op een tablet kan dan worden meegekeken met wat de patiënt op dat moment door de bril ziet. Ook kan de bril vanaf het tablet bediend worden als de patiënt dat zelf niet kan. De komende drie maanden gaat het ETZ onderzoeken hoe de patiënten op de afdeling oncologie het gebruik van de bril ervaren.

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Algemeen

Bekijk ook

Vechtpartij in Kapelmeesterlaan bleek straatroof – Politie houdt twee verdachten aan

De politie kreeg woensdag tegen negen uur ’s avonds een melding binnen van een vechtpartij…