TILBURG – De politie heeft geconstateerd dat er nog veel leermomenten zijn als het gaat om het opvolgen van vuurwerkmeldingen die via WhatsApp bij de politie binnenkomen. Deze jaarwisseling bood politieteam Leijdal voor het eerst de mogelijkheid aan inwoners om hun meldingen van vuurwerkoverlast via een WhatsApp-bericht bij de politie te melden. Echter lukte het de politie niet om al deze meldingen op te volgen. Daar zouden een aantal oorzaken voor zijn. In totaal zijn er 18 jongeren naar HALT verwezen en zijn er verschillende bekeuringen uitgedeeld. Ook is er  “een hoop” illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Zo noemt de politie de regels over het vervoer van zwaar vuurwerk. In het verleden is besloten dat de politie zwaar, illegaal vuurwerk niet meer zelf mee mag nemen. Het explosieve materiaal moet namelijk door een gespecialiseerd bedrijf worden afgevoerd. In afwachting van het transport, moeten de agenten bij het vuurwerk blijven staan.

Ook waren er volgens de politie een aantal piekmomenten, waarbij er zoveel meldingen binnenkwamen dat deze niet allemaal werden opgevolgd.

Twee keer zoveel meldingen als vorig jaar in de Reeshof

Er zouden op 30 en 31 december in de Reeshof alleen al 140 meldingen binnen zijn gekomen over vuurwerkoverlast. Dat is twee keer zoveel ten opzichte van vorig jaar. Volgens de politie was de overlast daar zo groot, dat er op een gegeven moment koppels uit Tilburg-Noord en Tilburg-Centrum naar de Reeshof zijn gestuurd, om daar de overlastmeldingen op te pakken.

Cobra’s in rugzakjes

De politie verbaast zich verder over het feit dat sommige kinderen zogenoemde Cobra’s, zwaar illegaal vuurwerk, gewoon in hun rugzak bij zich droegen. Juist omdat de regels voor het vervoer van dit soort vuurwerk voor de politie zo streng is, noemt de politie het “bizar” dat de kinderen met dit vuurwerk over straat liepen.

Rol van de ouders

In het Facebookbericht wordt ook een beroep gedaan op de ouders. Jongeren gingen al in de ochtend op pad om vuurwerk af te steken in de wijk. In Nederland mag  vuurwerk pas vanaf 31 december om zes uur ‘s avonds worden afgestoken. Eerder werd al een speciale campagne in de Reeshof gestart om jongeren beter voor te lichten over de gevolgen van vuurwerk.

Excuses

De politie biedt via Facebook haar excuses aan voor het feit dat niet alle meldingen opgevolgd werden. Er zijn veel leermomenten getrokken uit de afgelopen jaarwisseling. Volgend jaar wordt er gekeken hoe de overlast van vuurwerk nog verder beperkt kan worden.

 

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Algemeen

Bekijk ook

Automobilist met ingevorderd rijbewijs aangehouden na achtervolging

UDENHOUT – Een 36-jarige automobilist is in de nacht van zondag op maandag rond 1 uur door…