Derdelanders zijn bijvoorbeeld studenten of mensen die daar werkten, maar een andere nationaliteit hebben. Net als vluchtelingen met een Oekraïens paspoort hoefden zij geen asiel aan te vragen in Nederland en mochten ze meteen aan het werk. Het kabinet wilde de opvang en dus ook het werk van deze groep vanaf 4 september dit jaar stopzetten.
Europese bescherming
Drie derdelanders stapten daarom naar de rechtbank. Die oordeelde woensdag dat het kabinet ‘geen bevoegdheid om de tijdelijke bescherming te beëindigen’ heeft. Ondanks dat derdelanders een andere nationaliteit hebben, gaat het alsnog om Europese bescherming. Het is daarom aan de Europese Unie en dus niet het kabinet om te beslissen of die bescherming wordt stopgezet.
Tilburg zou komende vrijdag een beslissing nemen over het al dan niet stopzetten van de opvang. In onze gemeente gaat het om 93 derdelanders die gevlucht zijn uit Oekraïne en in opvangcentra verblijven. Veel gemeenten trokken afgelopen week aan de bel, omdat ze zich zorgen maakten over deze beslissing. De kans bestond namelijk dat de vluchtelingen op straat kwamen te staan.
Uitvoerbaarheid
Afgelopen maandag vond er een vergadering plaats tussen de voorzitters van de 25 Veiligheidsregio’s om duidelijkheid te krijgen over de uitvoerbaarheid van het besluit van het Kabinet. “Daar is ook gesproken over de rol van het Rijk bij het vertrek uit de opvanglocaties en de terugkeer van deze groep naar het land van herkomst”, aldus de woordvoerder.
Komende vrijdag zou het Tilburgse college de gemeenteraad informeren over de wijze waarop zij invulling zou geven aan het besluit van het Kabinet. Dat gaat dus nog niet gebeuren. “De komende dagen zal blijken wat deze uitspraak voor consequenties heeft. Voor de gemeente, maar ook voor de opvang van derdelanders in onze stad”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.