In februari was er nog maar één melding vanuit Oisterwijk, maar snel werden dit er al meer naarmate het weer warmer werd. Zo zijn er bij waarneming.nl meer dan twintig meldingen gedaan in de maand april. Er zijn nu al meer meldingen dan vorig jaar, maar Van Oosterhout laat weten dat dit niet te linken is aan het daadwerkelijke aantal van waarnemingen van de Aziatische hoornaar. Hij stelt wel dat er zeker een groei is in aantallen hoornaars, ‘’Dat geloof ik zeker ja.’’
Groepsapp met andere imkers
Vanuit de Nederlandse Bijenhoudersvereniging worden imkers en mensen verzocht meteen te melden als ze een Aziatische hoornaar hebben gezien. Zo hebben de imkers ook een groepsapp, waar signalementen in worden gedeeld. ‘’Soms komen er een stuk of tien meldingen binnen’’, aldus Van Oosterhout. De imkers moeten ook een selectieve val neerzetten. ‘’Dat is een val die er alles aan doet om alleen de Aziatische hoornaar te vangen. De kleinere insecten kunnen de val wel verlaten’’, aldus Van Oosterhout.
Spuwen met gif
Deze hoornaar is niet alleen schadelijke voor imkerinsecten, maar ook voor alle andere insecten. Ook bijen, waarvan er meer dan 250 soorten in Nederland wonen. Zij kunnen door hun jagers helemaal uitsterven. Bij imkers kunnen ook hele bijenkolonies aangevallen worden. ‘’De hoornaar trekt dan alle larven uit de korf, waardoor hele kolonies aangetast worden’’, vult Van Oosterhout aan.
Bij het spotten van een Aziatische hoornaar dient de provincie gebeld te worden en moet er een melding worden gedaan bij waarnemingen.nl. ‘’Zij stippen op de kaart aan waar ze de afkomst kunnen terugleiden naar de nestjes die er zitten’’, geeft Van Oosterhout aan. Het wordt sterk afgeraden om zelf de nesten te bestrijden. Deze soort hoornaar kan namelijk met gif ‘spuwen’.
15 jaar in europa
De beestjes worden al een aantal jaar gesignaleerd in ons kleine landje en zijn al vijftien jaar aanwezig in Europa. De Aziatische hoornaar is te herkennen aan het zwarte borststuk, zwarte en lichte poten en het achterlijf dat voor een groot deel zwart is.
LEES OOK:
Eerste nest Aziatische hornaar gevonden bij Reeshof: ‘Dit is echt slecht nieuws’