Brabanders wassen beter hun handen sinds de coronapandemie

Uit een recent onderzoek van GGD Hart voor Brabant blijkt dat Brabanders steeds beter hun handen wassen, maar dat er nog ruimte is voor verbetering. Het onderzoek, waarbij meer dan 3400 mensen werden bevraagd, toont aan dat 77% van de respondenten aangeeft hun handen goed te wassen.

62% geeft aan dat ze nu beter hun handen wassen dan voor de coronapandemie. Het belang van een goede handhygiëne wordt benadrukt door experts om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen. Volgens het onderzoek vinden de meeste Brabanders handen wassen belangrijk.

Na het bekijken van informatie van het RIVM beoordeelde 77% van de respondenten dat ze hun handen goed wassen. De meest genoemde momenten zijn na een toiletbezoek (93%) of wanneer de handen vies of plakkerig zijn (86%). Verder wassen mensen hun handen vooral nog na contact met rauw vlees of vis.

Een opvallende bevinding is dat tijdens de coronapandemie veel mensen hun handen vaker en/of beter zijn gaan wassen. Maar liefst 62% van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat hun handhygiëne verbeterd is sinds de pandemie. Verder zijn er veranderingen opgemerkt in gewoonten rond hoesten en niezen. Voorheen was het normaal om in de hand te hoesten, maar nu kiest driekwart van de respondenten ervoor om in de elleboog of arm te hoesten.

Desondanks zijn er nog steeds dingen met betrekking tot handhygiëne te verbeteren. Zo blijkt uit het onderzoek dat niet iedereen hun handen wast na het snuiten van de neus, hoesten in de handen, voor het eten, of bij het verzorgen van zieken. Bovendien blijkt een klein deel van de respondenten nog steeds een stoffen zakdoek te gebruiken, die vaker gewassen zou moeten worden.

GGD Hart voor Brabant benadrukt het belang van het volledig wassen van de handen met zeep. Aangezien alleen afspoelen met water niet effectief is. Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten in de handhygiënegewoonten van Brabanders. Het zal worden gebruikt om voorlichtingscampagnes te verbeteren en de bewustwording te vergroten.

LEES OOK:
Het Ronde Tafelhuis zamelt handzeep in voor kinderen in Tilburg-Noord

Tristan Kans