Branden bij aanmaakblokjesfabriek Fire-Up: een lange geschiedenis

Vannacht reed een Tilburger met zijn auto over de Sint Josephstraat. Er kwamen vonken van het wiel. Als eerste van twee auto’s die vlam vatten, stond de auto al gauw in brand. Een auto die vlakbij stond, vloog ook in brand.
(Archief).

Er was maandag opnieuw een grote brand bij aanmaakblokjesfabriek Fire-Up in Oisterwijk. En dat is niet voor het eerst. Zeker de afgelopen jaren was het meermaals raak bij Fire-Up, dat ondanks vergunningen en maatregelen is verworden tot een hoofdpijndossier voor de gemeente. De onrust rond de fabriek is groot in het dorp. Een overzicht van eerdere incidenten.

1997: de eerste keer raak
De aanmaakblokjesfabriek heeft een rijke maar zeer getroebleerde geschiedenis in Oisterwijk. Voor de eerste brand moet we terug naar 1997. Fire-up bestaat dan officieel nog niet: die naam werd pas kort na de eeuwwisseling in het leven geroepen, volgens Omroep Brabant.

Daarvoor heet het bedrijf ‘Peko’ en is het nog gevestigd aan de Sprendlingenstraat. In 1997 gaat Peko volgens regionale krant Brabants Dagblad ‘in vlammen op’, maar van de brand zijn amper beelden of details beschikbaar.

2013: de eerste grote brand in bijna twee decennia
De volgend grote brand in het bedrijf, dat na 2006 in handen is van ondernemer Kees van Opstal, gebeurt bijna twee decennia later: in 2013 is het opnieuw raak. Aan de Laarakkerweg, waar het bedrijf dan is gevestigd, breekt op 19 juni een grote brand uit in de fabriek.

Een grote rookwolk trekt over Oisterwijk en Tilburg. Over heel Oisterwijk daalt as neer. De schade blijkt gigantisch, want de aanmaakblokjesfabriek is niet meer te redden. Er staat aan het eind van de dag alleen nog een brandwerende muur overeind. De oorzaak is ook niet meer te achterhalen.

2019: een jaar vol ellende
Vervolgens blijft het weer jaren rustig. In 2016 doet zich nog een klein brandje voor in de fabriek in de afzuigingsinstallatie, maar het vuur wordt snel gedoofd. In de tweede helft van 2019 wordt het bedrijf werkelijk geteisterd door branduitbraken. De eerste, eind juli, is het grootste: de brandweer is urenlang bezig met het blussen van een loods met aanmaakblokjes aan de Nedervonder.

Eigenaar Kees van Opstal geeft daarop aan ‘gewoon door te willen gaan’ met de fabriek. Dat doet hij ook, maar niet zonder dat er dat jaar opnieuw brand uitbreekt – en wel vier keer in een paar dagen tijd. Een nieuwe olie lijkt de oorzaak van de vier recente branden. Naar aanleiding daarvan wordt in overleg met de gemeente en de brandweer besloten om donderdag een deel van de opslag te laten afvoeren en vernietigen.

In korte tijd vlogen pallets met aanmaakblokjes in brand (foto: Toby de Kort/De Kort Media).
In korte tijd vlogen pallets met aanmaakblokjes in brand (foto: Toby de Kort/De Kort Media).

Nog steeds gaat het bedrijf door. Halverwege oktober begint Fire-Up weer met het maken van aanmaakblokjes. Ditmaal heeft het b edrijf meerdere veiligheidsmaatregelen genomen om broei in de blokjes te voorkomen. Sensoren staan in contact met het brandalarmsysteem van het bedrijf. Daarnaast zijn er overdag inspecties van de opslag.

Ook worden de containers met pallets vrijwel luchtdicht afgesloten. Die maatregelen zijn voldoende voor de gemeente Oisterwijk, die de werkzaamheden bij het bedrijf op 21 september stillegde.

2022: Vergunningen op het spel
Deze week is het dan weer raak. In de nacht van zondag op maandag breekt de brand uit. Er werd geblust door de aanwezige blusinstallatie met schuim, maar maandagochtend laaide de brand weer op. De brandweer is nog altijd bezig met het bestrijden van de brand, die woedt in een grote loods. Bij de brand komt zeer veel rook vrij. Het vuur is moeilijk te bestrijden, omdat er veel brandbaar materiaal in de loods ligt.

Het pand kan vrijwel zeker als verloren worden beschouwd. De gemeente Oisterwijk gaat diepgaand onderzoek doen naar de zeer grote brand. Burgemeester Hans Janssen zegt niet bang te zijn om ‘afhankelijk van de resultaten van het onderzoek vergaande stappen te zetten in het kader van de vergunningverlening’, zo laat hij weten. De fabriek kan de vergunningen kwijtraken.

Omroep Brabant