Op voorhand wil Schansman al aangeven dat hij niet per definitie tegen betaald parkeren is. “Ik vind betaald parkeren niet per se een probleem, maar dan moet het wel ten goede komen aan de inwoners. Ik heb het idee dat het nu alleen wordt doorgedrukt om de gemeentekas te spekken.”
Geen parkeeroverlast
Daarmee bedoelt de initiatiefnemer dat de mensen in de wijk helemaal geen profijt hebben van de invoering van betaald parkeren. Er zou namelijk helemaal geen parkeeroverlast. Om dit bevestigt te krijgen ging Schansman langs bij verschillende ondernemers, waaronder een bloemenwinkel, slagerij en meerdere bakkers. Daar hoort hij enerzijds dat de ondernemers niet zijn meegenomen in de beslissing en aan de andere kant zijn ze bang klanten kwijt te raken door het betaald parkeren.
Op die plekken kan de petitie, die door Schansman werd verspreid, ingeleverd worden in speciale inleverbakken. Die worden binnenkort geleegd. Daarnaast kan de petitie online worden ondertekend en dat gebeurde de afgelopen dagen massaal. “We hebben al meer dan 220 stemmen binnen”, vertelt Schansman. “Hiervan is meer dan 92 procent tegen de invoering van betaald parkeren.”
Doel van petitie
Schansman verspreidde de petitie onlangs, maar de gemeente wil het betaald parkeren al op 1 december invoeren. Is het dan eigenlijk niet te laat? Daar gaat het volgens de betrokken buurtbewoner niet om. “We willen een hoop teweeg brengen en laten zien dat mensen het er niet mee eens zijn. Vervolgens is het aan de oppositie om de situatie te agenderen.”
Zelf vindt Schansman de gang van zaken vanuit de gemeente niet door de beugel kunnen. Met de petitie hoopt hij aan te kunnen tonen dat meer mensen er hetzelfde in staan.
Reactie van de gemeente
De gemeente geeft aan dat dit soort zorgen al vaker zijn geuit. “Toch is betaald parkeren al vijftien keer succesvol toegepast binnen de gemeente”, laat een woordvoerster weten. “In woonwijken waar parkeeroverlast wordt ervaren, is dit meestal in een aantal specifieke straten. In de rest van de wijk is de parkeersituatie dan acceptabeler.” Dat de enquête aantoont dat de meerderheid van de wijk tegen betaald parkeren is, vindt de gemeente niet gek. “De meeste bewoners ervaren geen parkeeroverlast.”
In de afgelopen jaren is op zo’n 20.000 adressen betaald parkeren ingevoerd. “Aan de voorkant zagen we dat de meeste mensen, die zelf geen parkeeroverlast ervaarden, niet blij waren met de maatregel maar achteraf toch niet voor klachten heeft gezorgd”, concludeert de woordvoerster.