Carla Mohammed wil koloniaal verleden van Tilburg bespreekbaar maken

Carla organiseert onder andere wandelingen in Tilburg over het koloniale verleden (foto: Stichting Comité 30 juli/1juli Tilburg).

Hoewel ons slavernijverleden steeds verder achter op de tijdlijn raakt, lijkt de bewustwording de laatste jaren juist toe te nemen. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat er een einde gemaakt werd aan de slavernij. Carla Mohammed, voorzitter van de stichting Comité 30 juni/1 juli Tilburg, vindt het volstrekt normaal dat we dit hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis nog jaarlijks herdenken.

De Keti Koti maand, waarbij we de slavernij herdenken, wordt dit jaar grootschalig gevierd in Tilburg. Deze hele maand worden er in Tilburg activiteiten en evenementen georganiseerd.

“Slavernij was blijkbaar iets voor zwarte mensen.”

De stichting van Carla Mohammed pakt het dit jaar groots aan in Tilburg. ‘’Wij willen stilstaan bij de strijd, maar ook bij de kracht van onze voorouders. Dat is zo belangrijk, want zonder onze voorouders waren wij hier niet,’’ aldus Mohammed.

Ruim tien jaar geleden begon zij met het organiseren van dialoogtafels in Tilburg. ‘’Ik vond het schrikbarend dat men niks wist over slavernij en er ook niks mee te maken wilde hebben. Slavernij was blijkbaar iets voor zwarte mensen. Ik merkte bij mezelf frustratie opkomen. Dit moest bespreekbaar worden. Laten we witte en zwarte mensen verbinden en laten we praten over de doorwerking hiervan.”

Want die doorwerking is er volgens haar nog altijd. Ook in Tilburg. ‘’Ik voelde mij soms zo aangekeken op straat’’, zo van ‘jij hoort hier niet’. Als ik praat met andere zwarte mensen, dan is de pijn nog groot. Zij zijn weliswaar niet zelf in slavernij geboren, maar hun ouders, of anders hun grootouders wel.”

“Pijn heeft geen kleur.”

Buiten de dialoogtafels begon ze ook wandelingen te organiseren. Deze staan in het teken van overgebleven sporen in Tilburg uit de koloniale tijd. Denk aan straatnaambordjes, standbeelden en gebouwen. De stichting werd drie jaar geleden opgericht.

Mohammed begrijpt niet dat mensen zich de pijn van de koloniale tijd niet kunnen voorstellen. “Ik kan mij de pijn van de nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog wel goed voorstellen. Pijn heeft geen kleur. Net als bij 4 en 5 mei herdenken wij op 30 juni de slavernij, zodat we op 1 juli de vrijheid kunnen vieren.’’

David Bodelier