TILBURG – Slachtoffers die tussen 2004 en 2012 in aanraking zijn geweest met chroom-6 bij het schuren van treinen, willen dat de ambtenaren die leiding gaven aan het project tROM en nog steeds bij de gemeente werken, op non-actief worden gezet. Ze zeiden dit maandagavond tijdens een debatavond van de Tilburgse gemeenteraad over chroom-6.
Door Agnes van der Straaten/Omroep Brabant
Remco op ‘t Hoog is een van de oud-medewerkers van het werklozenproject tROM. In ruil voor een bijstandsuitkering schuurde hij treinen van het Spoorwegmuseum. Hij vraagt zich af hoe het kan dat er nog mensen van toen in een soortgelijke functie kunnen werken. Ook bestuurders van het tROM-project van toen bemoeien zich volgens Op ‘t Hoog nog steeds met werkloosheidsprojecten van de gemeente Tilburg. “Waarom krijgen ze na hun wanbeleid van tROM, nog steeds kansen?”
Ook een ander slachtoffer, Hanin Bounanaa, weet het nog goed dat hij bij het tROM-project werkte. Omdat hij vaak klaagde, bijvoorbeeld omdat hij last had van stof, kreeg hij vaak straf. “Als straf moest ik de filters schoonmaken, zonder bescherming. Als ik dat weigerde, dan werd ik 30 procent gekort. Vind je het gek dat wij nu willen zien dat de schuldigen aangewezen worden door de gemeente Tilburg?”
Minuut stilte
Slachtoffer Natascha van de Put, die bij tROM op de administratie werkte, is strijdlustig als ze haar verhaal vertelt. Ze wil dat de gemeente alle ambtenaren die bij tROM gewerkt hebben op non-actief zet zolang er nog een strafrechtelijk onderzoek loopt. Verder vroeg ze om een minuut stilte voor alle slachtoffers naar aanleiding van chroom-6.
Wethouder Lahlah
Verantwoordelijk wethouder Lahlah van de gemeente Tilburg vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Ze hoopt er lessen voor de toekomst uit te trekken. Bij soortgelijke trajecten om Tilburgers uit de bijstand te krijgen, staat de mens veel meer centraal. “We weten nu dat re-integratietrajecten niet alleen eisen stelt aan de bijstandsgerechtigden, maar ook aan de overheid.”
Medewerkers van de gemeente
Volgens wethouder Marcelle Hendrickx, verantwoordelijk voor personeelszaken bij de gemeente wordt er intern nog steeds veel gesproken over het chroom-6 debacle. Veel ambtenaren vragen zich af hoe zij zo’n ander beeld hebben gehad van het bijstandsproject in die tijd dan de bijstandsgerechtigden zelf. “De medewerkers hadden het gevoel aan een toonaangevend project te werken met de beste bedoelingen, maar dat is mislukt. En dat vinden ze verschrikkelijk”, aldus de wethouder.