Op zondag 9 september opent dichter Victor Vroomkoning om 14:00 uur in Luycks Gallery ‘Ad Fundum’, een hommage aan meestergraficus en tekenaar Ad Willemen. Vijf jaar geleden overleed deze markante kunstenaar in zijn woonplaats Tilburg. Zowel in Luycks Gallery, Nieuwlandstraat 31, als in het nabijgelegen voormalig atelier wordt een keuze getoond uit zijn artistieke nalatenschap.

Willemens grote muze was het vrouwelijk naakt. In zijn grafisch werk citeerde hij veelvuldig en bevlogen uit de kunstgeschiedenis. Zijn fantasie werd geprikkeld door werk van onder meer Cranach, Rafael, Piero di Cosimo en Harunobu. Begin jaren 90 kwam hij voor het eerst naar buiten met zijn ‘apocriefe’ oeuvre: erotische tekeningen naar levend model. Met een ‘Lust zu Zeichnen’, sterker dan alle andere lustgevoelens, om kunstcriticus Maarten Beks te parafraseren, zette hij tientallen vrouwen op even virtuoze als fijnzinnige wijze op papier.

Zijn waarnemingen wist Willemen om te zetten in een eigen beeldtaal, prikkelend, suggestief en provocerend met een subtiel oog voor kleur en detail. Zijn werk geniet (inter)nationale bekendheid en is opgenomen in tal van particuliere en overheidscollecties.

Op 21 september is er in Cinecitta bij wijze van hommage een filmavond rondom Willemen. Aanvang 20:00 uur, toegang gratis. Meer informatie binnenkort op www.luycksgallery.com en www.cinecitta.nl

  • Martijn Koning opent seizoen Theaters Tilburg

    Ook in Theaters Tilburg zit de zomerstop er weer op. Het nieuwe theaterseizoen 2018-2019 t…
Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Cultuur

Bekijk ook

Martijn Koning opent seizoen Theaters Tilburg

Ook in Theaters Tilburg zit de zomerstop er weer op. Het nieuwe theaterseizoen 2018-2019 t…