Home Nieuws Cultuur Bescherm De Loonse en Drunense Duinen door een foto te maken!

Bescherm De Loonse en Drunense Duinen door een foto te maken!

Het stuifzand van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, afgewisseld met dieppaarse heidevelden roept vaak verwondering op. Maar als Natuurmonumenten niets doet, groeit alles dicht en verdwijnt dit unieke landschap. Natuurmonumenten nam daarom maatregelen om dit landschap te beschermen. De natuurvereniging houdt ook bij wat de effecten zijn van deze maatregelen. Bezoekers kunnen vanaf nu hun steentje bijdragen. Hoe? Door het maken van een foto!

“Op sommige plaatsen hebben wij bomen gekapt, zodat de wind weer vrij spel heeft gekregen en het zand gaat stuiven. We laten schapen in het gebied grazen, zodat ongewenste grassen de heide niet kunnen overwoekeren. Op deze manier krijgen de heide en het stuifzand weer optimaal de ruimte”, vertelt Inge van Dongen, boswachter bij Natuurmonumenten.

Maak een foto!
De terugkeer van de heide en het stuifzand gebeurt niet van de een op andere dag. “Bij de natuur gaat alles geleidelijk, dus soms gaat er jaren overheen voordat je duidelijk resultaat ziet. Dit proces willen we graag vastleggen,” legt boswachter Inge uit. Daarom staat er vanaf vandaag een fotopunt op drie strategische plekken in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. “Dit is een houten paal met een haakse hoek erop. Als je daar je telefoon of camera tegenaan zet, een foto maakt en deze naar ons mailt, dan zijn wij al geholpen,” vertelt Inge enthousiast.

Een prachtige tijdlijn
Natuurmonumenten plaatst de ingestuurde foto’s in een album op de facebookpagina van De Loonse en Drunense Duinen. “Stel je voor dat we de komende jaren honderden foto’s ontvangen. Al deze foto’s samen vormen een prachtige tijdlijn, waarop je ziet hoe het landschap zich ontwikkelt. We vinden het leuk dat we dit samen met onze bezoekers kunnen doen en zij mogen dus ook zoveel foto’s insturen als ze willen. Hoe meer hoe beter.” 

Help je mee?
Voor wie graag wil meehelpen: de fotopunten bevinden zich op de Kapucijnenbergroute (rood), de Roestelbergroute (geel) en langs het fietspad tussen Bosch en Duin en De Roestelberg. Foto’s kun je mailen naar stuifzand@natuurmonumenten.nl.

Load More In Cultuur

Bekijk ook

Rockacademie trakteert publiek op showcaseavond

Op donderdag 4 oktober viert Fontys Rockacademie feest in de Studiozaal van Theaters Tilbu…