Bij de Human Library ‘leen’ je geen boeken, maar mensen! Mensen die in hun leven allemaal met een bepaald vooroordeel te maken hebben of hebben gehad. Op donderdag 13 februari vind je deze levende boeken van 13.30 tot 18.00 uur bij Human Library Tilburg. En die is dan te vinden in de Bibliotheek LocHal. Ga met ze in gesprek en ontdek wat er schuilgaat achter de eerste indruk die je hebt van een transseksueel, een ex-psychiatrische patiënt of een oorlogsveteraan.

Hoe werkt Human Library precies?

Human Library is een van oorsprong Deens concept dat de wereld lijkt te veroveren. Als bezoeker kies je uit de ‘boeken’ een titel waar je meer over wil weten. Met het gekozen boek ga je aan tafel zitten en dan kan het ‘lezen’ beginnen. Het boek vertelt zijn of haar verhaal. Als lezer mag je alles vragen, maar het boek mag ook vragen stellen aan jou. In korte tijd – je leent een boek 30 minuten – ontstaan er zo vaak boeiende gesprekken. Met – vrij vertaald – als motto ‘neem vooroordelen over iemand weg’.

Door in gesprek te gaan hopen de levende boeken bij te dragen aan meer begrip. In de uren dat de Human Library open is, kun je als bezoeker meerdere boeken lenen. Maar je kunt ook deelnemen aan andere onderdelen van het programma die in het teken staan van vooroordelen. Zoals het zien van de aangrijpende documentaire ‘T Is Goed Zo’ van Jesse van Venrooij over euthanasie. Of het deelnemen aan de lezing ‘Feminisme en vooroordelen’ door Odile Heynders. Heel het programma vind je op de FB-pagina van Human Library Tilburg.

‘Heel persoonlijke verhalen’

Deze editie is de achtste van Human Library die de Bibliotheek LocHal, Tilburg University en de studieverenigingen Animo en Complex samen op touw zetten. Een eerdere bezoeker vertelt over haar ervaring: “Wat mij het meeste geraakt heeft, is het intieme karakter van het gesprek. Maar ook de mogelijkheid dat twee personen die elkaar eigenlijk pas een paar minuten eerder hebben ontmoet, direct heel persoonlijke verhalen kunnen delen. Een bijzondere ervaring voor mij, een prachtig boek dat me nog lang bij zal blijven.”

Hoe kan ik mensen ‘lenen’ bij Human Library?

Deelname is gratis. Het programma is zowel Nederlands- als Engelstalig.

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Cultuur

Bekijk ook

Vechtpartij in Kapelmeesterlaan bleek straatroof – Politie houdt twee verdachten aan

De politie kreeg woensdag tegen negen uur ’s avonds een melding binnen van een vechtpartij…