Tom Struyf maakt met ‘Dier‘ een diepgravende maar lichtvoetige (en bij momenten hilarische) voorstelling. Die ligt ook al met al op de grens tussen performance, concert en documentaire. De voorstelling ‘Dier‘ gaat in het bijzonder over dieren die op mensen lijken, en ook andersom. Op donderdag 20 februari is deze te zien in Theater De Nieuwe Vorst.

Dier is in de eerste plaats geïnspireerd op filmpjes op YouTube van dieren die zich vergissen. Maar ook op het werk van de Nederlandse bioloog Frans de Waal. Want hij probeert het gedrag van dieren aan de hand van dat van mensen te verklaren – en andersom. Van dieren met empathie, een ongekende levenslust of zorg en toewijding voor een ander, tot dieren die toneelspelen en zich dan een rol aanmeten om iets gedaan te krijgen. Vreemd sociaal gedrag dat we alleen aan de mens toe zouden schrijven, en niet meteen zouden verwachten van dieren.

Dier gaat over het genie van een kolonie mieren, de humor van een flamingo, en de intelligentie van een varken. En niet in de laatste plaats de aanwezigheid van onszelf: de mens. Over hoe we intussen met dieren omgaan en zij met ons. En over hoe verschillend we wel naar dieren kijken en ze beleven. Dus van trouwe levensgezel tot bien cuit op ons bord.

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Cultuur

Bekijk ook

Hart van Brabant Nieuws – 6 april 2020

Het Hart van Brabant Nieuws van maandag 6 april 2020 – Opvang van dak- en thuislozen…