Publiek warmt zich aan vuur, mensen en verhalen bij Wintervuur in ‘Herberg Tilburg’

Tilburg: 217.268 mensen, 142 nationaliteiten. Heel de wereld samen in een provinciestad in Brabant. Door de liefde, vanwege oorlog, voor studie of werk. Kleurrijk en gezellig, druk en ingewikkeld. Wintervuur 2019 gaat over samenzijn of toch liever lekker apart. Over het kuddedier en de einzelgänger in ons. Over samen sterk of hek eromheen. In ‘herberg’ de Nieuwe Vorst is op Kerstavond 24 december plek voor iedereen!

Organisator Wereldpodium is trots op het programma, met o.a.:

Pete Wu

Schrijver en journalist Pete Wu die in Tilburg opgroeide is een banaan. Althans, zo noemt zijn moeder hem liefkozend: ‘geel van buiten en wit van binnen’. Hij is een tweede generatie Chinese Nederlander, die midden in de samenleving staat. In zijn boek ‘De Bananengeneratie’ schrijft Pete over opgroeien en uit de kast komen tussen twee culturen. “Ik groeide op in een witte wereld en luisterde naar westerse popmuziek. Thuis at ik typisch Chinese gerechten. En daar hield ik mijn seksualiteit geheim voor mijn ouders, omdat zij mij zagen als een ‘heterozoon’. Voor de buitenwereld leidde ik ook een dubbelleven. Voordat ze me kennen, hebben mensen vaak al een beeld van mij, op basis van mijn Aziatische uiterlijk. Ik had het idee dat ik me telkens anders voor moest doen, in plaats van mezelf te kunnen zijn. Maar ik leefde twee levens.”

Samen sterk!

Je wil een wijkcentrum, geen armoede of woonruimte. Veel Tilburgers regelen het tegenwoordig maar zelf. Bittere noodzaak of luxe? En hoe wordt je burgerinitiatief een succes? Laat je inspireren door de doeners en regelaars van Quiet, De Stadstuinderij, Mariëngaarde en Broodfonds Zangzaad.

Aziz en Sjef van Het Zuidelijk Toneel

De uit Guinée afkomstige Aziz Diallo is acteur bij Het Zuidelijk Toneel. Hij speelt op dit moment in de voorstelling Boys don’t cry/boys do van Ilse Oostvogels. Maar Aziz is ook uitgeprocedeerd. Wat dat betekent, daar vertelt hij over bij Wintervuur, samen met zijn maatje Sjef Smid. En samen spelen ze een theatertekst van Jan Pronk.

Meet & greet ‘the expat’

Ze komen uit Nigeria, Azerbeidzjan of Aruba. Thuis is te ver weg om even naar terug te gaan voor de Kerst, dus brengen ze deze door in Tilburg waar ze tijdelijk wonen vanwege werk of studie. Hoe vieren ze Kerst thuis? Wat vinden ze tof aan Tilburg? Wat kan de stad leren van hun cultuur? Welke plek moet je er absoluut bezoeken? Doe met expats mee met het conversatiespel ‘Sharing Tilburg’.

Er is ook plek voor iedereen bij Wintervuur Meezingworkshop

Tilburg Zingt is een van Tilburgs grootste evenementen met meer dan tienduizend meezingers. In de meezingworkshop bij Wintervuur warmt Peer de Graaf het publiek op waarna het samen de kerststerren van de hemel zingt. Beleef het mee! Zoals Beethoven al zei: “Een valse noot zingen is onbelangrijk, maar zingen zonder passie is onvergeeflijk.”

Inburgeringsexamen met Ammar Alkhatib

Ammar Alkhatib vluchtte uit Syrië en woont nu zo’n vier jaar in Tilburg. Hij heeft een vaste baan, volgt een studie, doet veel met zijn passie fotografie, spreekt goed Nederlands. Veel mensen zullen hem ‘goed ingeburgerd’ noemen. Maar hoe (goed) ingeburgerd zijn wij, organisatie, gasten en bezoekers van Wintervuur? Ammar neemt ons een (eigen) inburgeringsexamen af!

Kinderprogramma met kunstenaar Abd Alkader Abd Alwahed

Tilburger Abd Alkader Abd Alwahed droomde als kind in Syrië al van het leven als kunstenaar, maar mede door de verwachtingen van zijn omgeving loopt het leven anders. Als in Syrië de oorlog uitbreekt en hij moet vluchten, begint hij, dan nog in Libanon en later Egypte, te tekenen. Dit doet hij om de slechte dingen die hij heeft gezien en meegemaakt, te verwerken. “Als ik wil leven, moet ik weg, dat dacht ik toen. Ook al wist ik dat de tocht naar Europa levensgevaarlijk zou zijn. Maar als ik moet sterven, dan met een glimlach op mijn gezicht en een kwast in mijn hand.”

Inmiddels is Abd voltijds kunstenaar, exposeert hij veel, en geeft hij les in schilderen bij jongerenwerk R-Newt. Bij Wintervuur verzorgt en begeleidt hij het (creatieve) kinderprogramma. Daar gaan de kinderen dan o.a. kaarsen beschilderen en wenskaarten voor in de kerstboom maken.

Muziek

De Tilburgse Sanae Casita, met Andalusisch‐Marokkaanse roots, is kunstenaar en sociaal‐cultureel jongerencoach. Maar ook: een zangeres die in de muziekwereld haar sporen reeds ruimschoots verdiend heeft. Bij Wintervuur zingt en speelt ze maar liefst twee keer de sterren van de hemel. Namelijk met een kleine bezetting tijdens de pauze, en met een grotere bezetting na afloop. Gegarandeerd swingend!

Net zo aanstekelijk zal het duo Lang&Gelukkig (Peer de Graaf en Michael Breukers) acte de présence geven. Sinds 1994 brengt dit vrolijke gezelschap liedjes op de planken. Daarvan verzinnen ze er veel ter plekke, uit pure liefde voor het moment. Levensliederen wisselen dan muziekstijlen uit alle delen van de wereld en alle ‘streken van wind’ af.

Peace Dinner bij International Center Tilburg

Voor Wintervuur 2019 heeft Het Wereldpodium nauwe contacten met Zoë-Joan Franz en Thom Engelhart. Zij zijn de drijfveren achter het International Center Tilburg. Zij hebben bijvoorbeeld ook de expats aangedragen die te gast zijn bij het programma-onderdeel ‘Sharing Tilburg’.

Het International Center Tilburg heeft eerder op Kerstavond voor het tweede jaar op rij het Peace Dinner. Dat is  een diner om de vrede te vieren en een ‘alternatief thuis’ te bieden aan degenen die de feestdagen niet kunnen doorbrengen met familie, vrienden, geliefden. Meer info is te vinden op de site van ICT.

Ondertussen werkt de organisatie nog steeds aan het programma. Kijk voor een actuele stand van zaken op de site van Wereldpodium.

Kees-Luc Simons