Deze zomer is bij SEA Foundation Jon Tarry’s fotoreeks “Catching the Moment” te zien in de 24/7 ruimte. Zijn beelden zijn registraties van een aantal plaatsen die de kunstenaar uit Australië tijdens zijn verblijf in ons land zag. Zo blokkeert een vel verfrommeld papier dat door de lucht waait het zicht op punten van herkenning van een bouwwerk. De foto’s vangen dan ook de stilte van een vluchtig moment. Ze onderzoeken tijd en plaats, en dus ook het hier en nu. 

Het tijdelijk zijn van plaats

De expo verbeeldt ‘een gebaar van het uitpakken van het tijdelijk zijn van plaats’. Jon maakte de reeks tijdens zijn residentie bij SEA Foundation in het voorjaar van dit jaar. Deze begint met een enkel vel papier. Hetzelfde papier als waar de afdrukken op komen te staan. Een pagina is er een van kracht. Namelijk zuiver, bros, onberispelijk perkament, met de hand verfrommeld. Nog voordat de eerste sporen de oppervlakken markeren. Het zou een beschrijving van een route, een lijstje boodschappen, een gedicht, of notities van een stuk muziek kunnen zijn. Maar ook een proces-verbaal voor een overtreding, een liefdesbrief, een aankondiging van de gemeente, of helemaal leeg… De vouwen van de prop verschuiven dus in intensiteit naar een nieuwe vorm van het papier. Als bouwkunst. De route waar het langs vliegt ligt niet vast, zodat het ten slotte ergens in het onbekende landt.

Over Jon Tarry

Jon Tarry maakt kunst als een manier om ideeën over het praktische, het politieke en het poëtische te testen. Dat doet hij in de vorm van sculptuur, tekening, film en geluid. Zijn werk verkent kunst en bouwkunst, waarin het werk functioneert als een vergelijkend onderzoek naar ‘ruimtelijke intelligentie’. Het proces van het maken geeft een nieuw inzicht in het medium en het onderwerp dat hij onderzoekt. Want voor Jon Tarry is het maken van kunst even belangrijk als de kunst zelf.

Jon Tarry (1959) PhD, woont en werkt in Perth in Australië. Zijn praktijk verkent al met al het veld tussen beeldende kunst en bouwkunst. Zijn werk wordt dan ook vaak internationaal tentoongesteld. Ook voltooide hij grote opdrachten voor kunst in de openbare ruimte. In Australië, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Hij is professor Beeldende Kunst aan de faculteit Bouwkunde, Landschap en Beeldende Kunst van de Universiteit van West-Australië. Maar ook hoogleraar aan de Chinese Universiteit in Hongkong.

Tentoonstelling

15 juli t/m 28 augustus, 24/7 te bekijken

Kunstenaar: Jon Tarry

SEA Foundation

Toegang: vrij

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Cultuur

Bekijk ook

CulTuur – Seizoen 8, aflevering 20

Deze week gaan we in CulTuur in gesprek met Bas Horsten en Berny van de Donk over Nooit ge…